Близо 12 години след завръщането у нас, една от осъдените в Либия по т.нар. "СПИН процес" българска медицински сестри дочака справедливост. Нася Ненова осъди на първа инстанция в Софийския градски съд девет от своите и на колежките си мъчители.

Служителите на Главно следствено управление на Джамахирията, сред които и един генерал, да платят на Ненова 500 000 лева обезщетение за неимуществени вреди и 26 617 лева за имуществени, постанови съдия Вергиния Мичева, съобщи правният сайт "Де факто"

Това е единственото от петте дела, заведени от медицинските ни сестри, увенчано с благополучен финал засега. Две от делата - по исковете на Кристияна Вълчева и на Валентина Сиропуло, са прекратени от СГС. Останалите две - по исковете на Снежана Димитрова и на Валя Червеняшка, все още са висящи.

Какво се случи

Процесът срещу българските медици в Либия години наред бе челна новина в тв репортажите и по вестникарските страници. Факт е обаче, в България научихме за случващото се с нашите съграждани в Джамахирията със закъснение.

Българските медицински сестри Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка, Снежана Димитрова и палестинският лекар Ашраф ал-Хаджудж бяха арестувани в Триполи през 1999 г. с обвинения всякакви, включително и за заговор срещу Джамахирията, както и за заразяването на над 400 либийски деца с вируса на СПИН.

Впоследствие към тях е присъединен и съпругът на Кристияна Вълчева д-р Здравко Георгиев.

Първоначално в България изобщо не бе известно за извършените арести, още по-малко за тежките обвинения срещу наши граждани, въпреки опити на служители от мисията ни там да бият камбаната. После всички разбрахме. Последваха и международни реакции.

След арестите през 1999 г. петте медицински сестри и палестинският лекар първо са изправени през 2000 г. пред Народния съд в Либия, където обаче делото е прекратено заради отпадане на обвиненията за заговор срещу Джамахирията. Процесът отива в Бенгази. Там медиците ни и д-р Ашраф са признати за виновни за умишленото заразяване със СПИН и осъдени на смърт, по-лека е само присъдата на д-р Здравко Георгиев. Върховният съд веднъж връща делото за повторно разглеждане, след което през 2006 г. апелативният съд отново постановява смъртни присъди. През 2007 г. Върховният съд на Либия потвърждава заключенията за вината на българските медици и д-р Ашраф, но смъртните присъди са заменени с доживотен затвор. Разрешено е наказанието да бъде изтърпяно в България. През юли 2007 г., със самолет на тогавашната съпруга на френския президент Сесилия Саркози осъдените са върнати в България. А българският президент Георги Първанов ги помилва. И те се оказаха свободни.

След "закъснението" българската позиция все пак бе категорична - медиците ни са изкупителна жертва на режима "Кадафи", търсещ виновни за СПИН-заразата. За Либия отпътува и екип юристи. Благополучният финал обаче надали щеше да се случи, без острите реакции на ЕС, правозащитни организации, ООН.

Станалото е лаконично обобщено в исковата молба на защитниците на Нася Ненова до българския съд: "От 16 май 1999 г. до 24 юли 2007 г., в продължение на 2755 дни Нася Ненова неколкократно е била изправяна пред съд и осъждана, но практически лишена от свобода без влязъл в сила съдебен акт".

А червената нишка в цялата история бяха самопризнанията на сестрите, изтръгнати чрез бой с тояги, увисване на вериги, пускане на ток, като допълнителна екстра - пред заплахата да бъдат разкъсани от специално обучени полицейски кучета.

Нася Ненова - най-младата от медсестрите, е на 32 г. при арестването. Тя е най-жестоко изтезавана от всички и прави опит за самоубийство в затворническата болница. Медсестрата от Сливен разказа за ужасите на едно от съдебните заседания през 2001 г. И посочи поименно тези, които са я измъчвали.

Съдът обаче счете нейните признания за валидни, тъй като са направени пред три инстанции. И именно на тях бяха основани произнесените смъртни присъди.

Делата по света

Първият, потърсил сметка за изтезанията в Либия, е Ашраф Ал-Хаджудж, от 2007 г. български гражданин. Той завежда гражданско дело за непозволено увреждане пред граждански холандски съд в Хага. На 21 март 2012 г. този съд излиза с осъдително решение срещу девет високопоставени либийски полицаи, осъдени солидарно да заплатят на ищеца 750 000 евро обезщетение за нанесени материални щети и 250 000 евро обезщетение за неимуществени вреди, ведно със законната лихва по либийското право от 27.07.2011г. до окончателното изплащане.

Именно това решение е в основата на делата, заведени от сестрите в България. Отделно през 2009 г. петте български медицински сестри сезират Комитета по правата на човека към ООН с жалба срещу Либия за нарушаване на Международния пакт за граждански и политически права.

На свое заседание на 20 март 2012 г. Комитетът е приел за основателна жалбата на българските медици за нарушение на Пакта - че третирането им от либийските власти е представлявало изтезание и че не е било проведено своевременно, щателно и безпристрастно разследване. Либия е отговорна за натрупване на нарушения на правото на справедлив процес, особено относно нарушението на правото за несвидетелстване срещу себе си, нарушението на принципа за равнопоставеност на страните, който е бил нарушен чрез неравен достъп до доказателства и експертни мнения, както и правото на жалбоподателите да разполагат с адекватно време и средства за подготовка на своята защита чрез липсата на достъп до адвокат преди започването на процеса, категоричен е комитетът. И задължава Джамахирията да предприеме действия за предотвратяване на подобни случаи в бъдеще.