Със свое решение Върховният касационен съд (ВКС) потвърди присъда на Окръжния съд в Кюстендил, с която митнически инспектор е признат за виновен в това, че преди 11 години, на ГКПП "Гюешево" е съставил официален документ, в който е удостоверил неверни обстоятелства. Старши инспекторът в Агенция "Митници" въвел в регистъра на празните превозни средства при влизане в Р България влекач с ремарке с 22 260 кг чесън лук, с произход Китай, транзит за Румъния, като празно транспортно средство. Целта е била да бъде избегнато поставянето на превозната стока под съответния митнически режим.

С присъдата на подсъдимия К. В. са наложени наказания "лишаване от свобода" за срок от 1 година, чието изпълнение е отложено за изпитателен срок от 3 години и "лишаване от право да заема държавна длъжност в Агенция "Митници" за срок от 1 година.

Решението на ВКС е окончателно.

На първа инстанция - Районният съд в Кюстендил оправда митничаря, но прокуратурата протестира, а Окръжният съд наложи присъда.

При друг такъв случай, преди близо 20 години, митничари от "Гюешево" бяха уволнени заради контрабанда на няколко товарни камиони с китайски чесън, а после възстановени на работа.