21-годишният син на Ветко и Маринела Арабаджиеви - Вълчо, стоял на минусови температура в килията си в следствения арест на столичната ул. “Г. М. Димитров”, тъй като поради авариен ремонт парното не било пуснато, съобщава "24 часа".

Арабаджиев-син е в ареста, след като той и двете счетоводителки Ромелия Кирилова и Елена Караянева бяха задържани при акция в хотелите на Арабаджиеви в София - "Маринела", и в Пловдив - "Марица", и обвинени, че са част от престъпна група, занимавала се с укриване на данъци и пране на пари.

Заради студа в килията, на Вълчо Арабаджиев му били дадени допълнителни одеала и юрган. Печка обаче била отказана. След намесата на адвокат било позволено да му бъдат предадени плетени терморъкавици и шапка, а също и термобельо, каквито вещи не са позволени на арестантите по принцип.

Парното било пуснато на 30 ноември. 21-годишният Вълчо дели една килия с млад мъж, обвинен по дело за телефонни измами.

Пуснали са парното първо в неговото спално помещение. Обясниха ни, че не е работело заради авариен ремонт на инсталацията. Друг начин за отопление нямало”, обясни Аделина Натина, една от защитниците на Арабаджиев-младши.

От Министерството на правосъдието съобщиха, че през ноември се е наложила подмяна на щрангове и тръби, но в края на месеца парното било пуснато на всички. От лятото бил планиран ремонт на отоплителната инсталация. Имало обществена поръчка, но не се явила нито една фирма. След авария без парно през ноември останал не само арестът, но и 3-те блока на Националната следствена служба.

Според адвокатката условията в ареста са опасни за здравето на Вълчо. “При неговите заболявания, ако вдигне температура, може дори да се парализира”, твърди Натина.

Съдебномедицинска експертиза показала, че Вълчо Арабаджиев страда от заболяване на гръбначния стълб, което получил след катастрофа в Лондон през 2016 г. Оттогава имал болки в шията и гърба. По нареждане на съда той е прегледан от невролог на 19 ноември. Докторът заключил, че няма данни за пареза, защото младият Арабаджиев “застава спокойно на пети и на пръсти”. Защитата обаче твърди, че в изследванията трябва да участва и неврохирург. Вероятно ще има нова експертиза.