Шведът Ралф Сундберг, който ритна камериерката Диана Петкова докато чисти във фоайето на хотел, е превел днес сумата от 12 хиляди лева обезщетение. Това потвърди пред Dir.bg адвокатът й Станко Кралев, като поясни, че с това случаят е приключен.

Инцидентът стана на 3 юни 2017 г. Агресията върху камериерката идва без причина, а делото се точи почти две години. Ралф Сундберг се отървава без допълнителни санкции, като по всяко време може отново да дойде на почивка в България. Не е ясно дали пострадалата Петкова ще се върне на работа, поясни адвоката й. След случилото се тя е била настанена в Центъра за психично здраве в Бургас, тъй като не можела да спи, получавала паник атаки и не била пълноценна в работата си. Към момента състоянието й се е подобрило относително, но това не е гаранция, че по-нататък няма да се проявяват различни симптоми вследствие на стреса. 

Сундеберг трябваше да плати 4500 лева глоба на Петкова, като пое и съдебните разходи.

От своя страна Петкова заведе граждански иск за обезщетение от 50 хиляди лева, по-скоро като израз на морален протест. По-голямата част от иска е отхвърлена от апелативните магистрати, защото става въпрос за лека телесна повреда, която е причинила мозъчно сътресение, оток и кръвонасядане в долната челюст, довели до временно разстройство на здравето, неопасно за живота.

За отказаната сума по иска Петкова дължи съдебни разходи в размер на 3000 лева. Жената не е обжалвала крайното решение за обезщетението от 12 хиляди на по-горна инстанция.