Шефката на Софийската районна прокуратура заяви, че няма да подаде оставка. Тя направи първи коментар пред Нова телевизия след исканата ѝ от и.ф. Борислав Сарафов оставка.

Невена Зартова беше обвинена в немарливо разследване на убийство в село Лозен от преди година.

"Нито Законът за съдебната власт, нито който и да е друг закон, ми дават право да нареждам на прокурор от СРП извършването на каквито и да било действия по конкретно дело, наблюдавано от този прокурор. Аз считам, че подобно мое нареждане би представлявало престъпление, а именно - упражняване на административно влияние от мен като административен ръководител върху наблюдаващия прокурор. Какво е законовото основание за исканата ми оставка - не зная, защото не съм имала разговор с и.д. главен прокурор г-н Сарафов преди публикацията за искането на моята оставка", посочи магистратът пред NOVA.

Припомняме, че временният ръководител на прокуратурата Борислав Сарафов поиска оставката на ръководителя на Софийската районна прокуратура Невена Зартова заради пропуски в работата по убийството 22-годишното момиче - първата жертва на обвиняемия за двойното престъпление в Лозен Чавдар Бояджиев.

"Поради допуснатите очевидни пропуски в организацията на работата в СРП, в т.ч. неглижиране и подценяване на разследването на смъртта на млада жена, настъпила на 06.04.2022 г. вследствие на умишлени насилствени действия и грубите грешки, както при установяване на фактите, така и при определяне на правната квалификация на престъпното деяние, очаквам оставката на административния ръководител на тази прокуратура - г-жа Невена Зартова. В противен случай ще се възползвам от законовите си правомощия и ще отнеса случая до прокурорската колегия на ВСС, заявява изпълняващият длъжността главен прокурор", съобщи пресцентърът на прокуратурата, като цитира Борислав Сарафов.

Административните ръководители на прокуратурите в цялата страна в спешен порядък следва да извършат проверки по всички неприключили досъдебни производства, свързани с причиняване на смърт, като при необходимост и при наличие на установен извършител да се прецизират внимателно повдигнатите обвинения, разпореди още Сарафов.