Шефът на КАТ Данаил Стоицов, обвинен в подкуп, остава в ареста. Това реши Окръжният съд в Благоевград. Обвиненият за негов помагач Бойко Шарков получи 7000 лв. гаранция.

Двамата са обвинени в участие в корупционна схема, при която чрез редовно вземане на подкуп са осигурявали бърза регистрация на автомобили и атрактивни номера.

Съдът гледа мерките на двамата на закрито заседание днес. Адвокатите им поискаха медиите да не споменават и имената на задържаните, но това искане не беше прието.

Бяха забранени снимките, а задържаните влязоха през подземен вход в залата.

Потърсен за коментар, заместник-председателя на Комисията за защита на личните данни Веселин Целков беше категоричен, че защита на личните данни не е абсолютно право и че журналистите имат право да си вършат работата в името на обществения интерес.

В съда дойде и бившият началник на КАТ Малин Халачев, който разкри, че оръжието, намерено в кабинета на Стоицов, е негово и законно. За намерените 5300 лева в касата каза, че били дарения за футболен турнир, организиран от МВР.

Според адвоката на Данаил Стоицов становището за задържане на Стоицов е пресилено.  

От събраните до този момент доказателства мога да твърдя, че има така нареченото "работно обвинение" и няма конкретни доказателства, каза адвокат Иван Чолаков.

По думите му все още има какво да се работи по обвинението, но на този етап е прекомерно да се иска задържане под стража.

"Това се налага само в изключителни случаи, когато целите на мерките не могат да се постигнат по друг начин. Разчитам, че в случая с една гаранция в достатъчен размер, който семействата могат да си позволят и гарантира явяването на обвиняемите, може да се постигне целите на мерките за неотклонение. Няма доказателства за наличие на обосновано предположение", каза още Чолаков

На 31 май делото ще бъде гледано пред Апелативен съд.