Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира във връзка с разпространената в различни медии информация, че камионът, който избухна на Кримския мост на територията на Русия в събота, е минал през България.

Прокурор в СГП незабавно разпореди извършването на проверка по наличната информация. Тя е възложена на Министерството на вътрешните работи и Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), като след приключване материалите трябва да бъдат докладвани в СГП за преценка на събраните данни и наличието на основания за образуване на досъдебно производство.

Допълнително в СГП е постъпило уведомително писмо от ДАНС за извършваната от тях проверка по случая.

Спецагенцията проверява разпространената информация, че товарният автомобил е тръгнал от територията на страната ни. Вчера от ДАНС съобщиха, че проверката е по разпореждане на служебния министър-председател Гълъб Донев.

Говорителят на служебния кабинет Антон Кутев каза, че служебното правителство е изискало информация от службите по темата с камиона, който се взриви на Кримския мост. 

Повод за реакцията на българските политици и държавни служби станаха думите на ръководителя на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин, цитиран от световните агенции, който докладва на Путин, че камионът, взривен на Кримския мост, е минал по маршрут, тръгващ от България.

Вчера с позиции излязоха от ГЕРБ, БСП, Продължаваме промяната, Костадин Костадинов от "Възраждане", като също призоваха за проверка.