Окръжната прокуратура във Варна предаде на съд митническия инспектор С. С., който поискал и получил подкуп в размер на 400 лева чрез изнудване, като злоупотребил със служебното си положение.

В началото на март 2017 г. митничарят отишъл в търговски обект. Поискал да купи домашна ракия, тъй като му предстояло да прави сватба. Продавачът му обяснил, че в обекта не продават наливен алкохол, но обещал да попита и ако някой продава, да му се обади.

След посещението му търговецът се обадил на дядо си, който варял всяка година домашна ракия за лична употреба. Възрастният мъж се съгласил да продаде част от нея, тъй като му трябвали пари за дърва за огрев. Внукът се обадил на С. С., като обяснил колко ще му струва ракията, както и транспортните разходи от Горен чифлик до Варна. Търговецът натоварил ракията в багажника на колата си и я доставил във Варна.

Митническият служител, който работел в мобилните групи, уведомил колегата си, че на 10 март около 9 часа е уговорил закупуването на наливен алкохол. Това означавало, че ще извършат проверка за нерегламентирана продажба. Уведомена била и ръководителката на мобилните групи в митницата.

На 10 март подсъдимият С. С. и колегата му отишли в магазина със служебен автомобил на митница Варна. Обявили, че идват да вземат ракията. Търговецът ги отвел до колата си, взел една от шестте туби с ракия, внесъл я в магазина и отсипал от течността, за да опита кандидат-купувачът. Митничарят оставил 2 банкноти по 10 лева за контролната покупка. Едва тогава той и колегата му се представили.

След това С. С. заявил на търговеца, че трябва да ги придружи до сградата на митница Варна. Междувременно колегата му получил тревожно обаждане и си тръгнал със служебния автомобил. Останали насаме, митничарят заявил, че трябва "да си приготви едни 300-400 лева". С колата му двамата тръгнали към митницата. С. С. отново попитал какво му е приготвил. След като обаче мъжът не разбрал намека му, за убедителност той извадил портфейла си и посочил вътрешността му.

Търговецът заявил, че разполага само със 160 лева. Тогава митническият инспектор го накарал да спре и да изтегли още 240 лева от банкомат.

Подкупът е получен чрез изнудване посредством злоупотреба със служебно положение, тъй като подсъдимият заявил, че ако не получи исканата сума, ще състави акт за административно нарушение, в който ще констатира незаконно държане и предлагане на акцизна стока - етилов алкохол, се казва още в съобщението на прокуратурата.