Специализираният апелативен наказателен съд отмени наложената мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 1,5 милиона лева на съпругата на Васил Божков - Елена Динева, и я върна в ареста, съобщи "24 часа".

Бизнесдамата е обвинена за участие в организирана престъпна група, ръководена от съпруга й.  

Пред седмица спецсъдът пусна на свобода Елена Динева срещу гаранция от 1 500 000 лева. Определението беше обжалвано и от двете страни, като прокуратурата настоява тя да остане за постоянно в ареста. Жената до Божков е съдружник с голяма част от другите участници в твърдяната престъпната група. На 29 и 30 януари при претърсване в дома ѝ са иззети телефони, компютър и дискове с документи и отчети на хазартните фирми.

Шефът на Специализарания апелативен наказателен съд Георги Ушев реши, че Елена Динева да повлияе на свидетелите, както имало достатъчно доказателства за обоснованото предположение, че тя е част от организираната престъпна група.

В момента съпругата на Васил Божков е все още в зала 4 заедно с адвокатите си. Очаква се тя да бъде задържана в залата. Двамата й адвокати напуснаха съда без нея. Те отказаха коментар.

По време на заседанието обвиняемата говори в своя зашита пред съда, като предупреди, че ще бъде изключително емоционална.

"Моите интереси са изцяло в културата, имам приятели писатели, спортисти, не съм се занимавала никога с "Националната лотария", заяви Елена Динева.

Съпругата на Васил Божков посочи, че е завършила икономика, след това ВИАС, занимавала се е с реклама и маркетинг в началото на кариерата си, но никога не и с лотарийните игри.

"Днес разбрах, че съм обществено опасна, защото съм се ползвала с авторитет и доверие, но това може само да ме ласкае", каза още тя.

Преди делото съпругата на Божков помоли да прочете някои от разпитите на свидетелите. Пред съдиите тя каза, че единият от тях е градинар, другата е хигиенистка в кухнята, имало и три рецепционистки от офиса на ул. "Московска", които даже не познавала.

Разпитаният за пореден път тази сутрин Цветомир Найденов, който е основен свидетел по делото, Динева не била виждала от повече от 3 години. По повод на неговия разпит тя каза, че много мръсно и гнусно я е квалифицирал като човек. Със съпруга й били женени от много дълго време и влиянието можело да е и уважение. В семейството те нямали практиката да коментират бизнес ангажиментите на Васил Божков през деня. Динева се възмути от това, че в показанията си Цветомир Найденов едва ли не твърдял, че тя била организирала убийство. Това даже и няма да го коментирам, посочи Динева.

"Гнус ме е и да кажа твърдението, че едва ли не съм знаела за някакви изнасилвания", допълни тя. По повод на разпитите бизнесдамата каза, че това, което видяла, излизало извън всякакви граници. Това били доноси.