Софийският градски съд върна на прокуратурата обвинителния акт по делото за изтичането на личните данни на близо 6 милиона българи през лятото на 2019 г.

Подсъдими собственикът на фирмата за киберсигурност "ТАД Груп" Иван Тодоров и служителят в компанията Кристиян Бойков. Разследването първоначално се водеше от специализираната прокуратура, то продължи четири години, преди да бъде внесен обвинителният акт. След закриването на спецструктурите делото сега ще се гледа в Софийския градски съд.

Според съдебния състав прокуратурата не е посочила точни действия, с които Бойков и Димитров са извършили престъплението, в което са обвинени. Задължително, според съдия Петър Стоицев, е в обвинителния акт да бъдат хронологично изложени действията на подсъдимите. Има и нарушения от страна на прокуратурата, които са лишили подсъдимите от възможността да разберат в какво са обвинени.

Пак според съда, има и други противоречия. Веднъж в обвинителния акт е казано, че Иван Тодоров е действал с евентуален умисъл, а втори път, че е действал с пряк умисъл, което пак води до това, че не може да разбере за какво точно е обвинен.

В случай, че прокуратурата не е съгласна, тя може да протестира пред Софийския апелативен съд в 7-дневен срок.

Делото трябваше да тръгне на 3 март т. г., след като стана ясно, че обвинителният акт е връчен на двамата преди по-малко от 7 дни. Заради това делото беше отложено и Софийският градски съд насрочи ново разпоредително заседание за 5 април.

Обвинението срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров и Кристиян Бойков е за всяване на смут и страх. На 15 юли 2019 г. стана ясно, че от масивите на Националната агенция за приходите са изтекли данните на над 6 милиона души, от които близо 2 милиона починали.

Малко след теча на данни бяха арестувани Иван Тодоров и Кристиян Бойков. Те получиха обвинения за кибертероризъм. Търговският директор на дружеството Георги Янков беше привлечен към наказателна отговорност за подбудителство към хакерската атака. Янков обаче няма да се изправи пред съда. Досъдебното производство срещу него беше прекратено поради липса на доказателства. Стотици граждани заведоха индивидуални дела срещу приходната агенция заради нанесени щети. Ако вината на Тодоров и Бойков се докаже в съда, ги заплашват от 5 до 15 години затвор.