Софийският апелативен съд (САС) отмени определението на Окръжния съд в Кюстендил, с което бяха оставени без уважение исканията на защитата на подсъдимата Ивона Близнакова за прекратяване на съдебното производство и върна делото, известно като "Дупнишка популярна каса", на Окръжна прокуратура - Пловдив. Причината е отстраняване на нередности в обвинителния акт, съобщиха от кюстендилския съд.

"Прочитът на обвинителния акт показва, че той, независимо че веднъж е бил поправян и допълван, отново не отговаря на изискванията на НПК. Продължава да е неясен, с непълна и нестройна обвинителна теза и не съдържа необходимите твърдения за това кои факти прокурорът счита за съставомерни. Липсва годно поставена обвинителна претенция, която да поставя ясни рамки на фактите, така както следва да се проверят при подвеждането им под съответния престъпен състав и да обосноват правилното приложения на материалния закон изобщо", пише в мотивите на въззивната инстанция.

САС оставя без разглеждане жалбата на защитата на подсъдимата срещу определението на съда в Кюстендил, с което е оставил без уважение искането й за прекратяване на наказателното производство. Апелативният съд е отменил и определението на кюстендилските магистрати, с което спрямо Близнакова е взета мярка за неотклонение "подписка".

Срещу нея са повдигнати обвинения за причинени другиму значителни вреди при извършвани банкови сделки, за пране на пари, за избягване на плащане на данъчни задължения. Пострадалите, според обвинителния акт около 200 души, са внесли в касата над 3,5 млн. лв.

Близнакова е вдовица на собственика на пирамидата Георги Близнаков, който през септември 2019 г. се самоуби на 62-годишна възраст в Благоевград. Той скочи от прозорец на жилищен блок в Благоевград.

Двамата бяха обвиняеми заедно за "Дупнишката популярна каса", която фалира окончателно през 2016 г., след като 3 г. беше обявена в несъстоятелност.

Кредитно-спестовна кооперация е привличала вложители с високи лихви - от 14 до 18%, като са приемани суми дори след като дружеството е обявено в несъстоятелност. А касиерката Ивона Близнакова обяснявала пред клиенти, че те са клон на банка, а влоговете са гарантирани до 100 000 лв.

Близнаков пък, като шеф на касата, дал 1,5 млн. лв. заем на жена си за строителството на хотел и жилищна сграда в Сапарева баня. Прокуратурата ги обвини още, че са не са платили 135 702 лв. корпоративен данък, като попълнили неверни данъчни декларации от 2010 до 2014 г.