Окръжният съд в Стара Загора прекрати съдебното производство срещу 58-годишния Димитър Косев, който през ноември 2022 година блъсна и уби 14-годишния Иван Седмаков в казанлъшкото село Бузовград. 

Тежката катастрофа стана на 11 ноември 2022 г. на изхода на селото в посока Розово. Седмокласникът Иван бутал колелото си по банкета на улицата на около 2 метра от платното, когато е ударен от колата, управлявана от Косев. След сблъсъка шофьорът напуска местопроизшествието без да окаже първа помощ на пострадалото момче. Иван е транспортиран в изключително тежко състояние в старозагорската болница, където въпреки усилията на лекарите издъхва на 15 ноември.

Димитър Косев бе задържан няколко часа след инцидента, а първите проби за алкохол и наркотици се оказаха положителни. Повторната проба доказа, че мъжът не е бил под въздействието на дрога, а само пиян - с концентрация на алкохол в кръвта 1,6 промила. Така, въпреки че първоначално той бе задържан под стража, след това бе пуснат под парична гаранция в размер на 3000 лева. 

Решението на съда предизвика многобройни протести в Бузовград. "Това е втори удар за семейството на загиналото дете. Този човек нито е оказал помощ на детето, бяга, укрива се, а след това твърди, че не е разбрал какво е направил и това е след употреба на алкохол", коментира тогава кметицата Мая Берова. 

Днес в Окръжния съд в Стара Загора се състоя разпоредителното заседание по делото. 

"Да видиш детето си в ковчег е най-страшното и ужасно нещо на света. Няма как да се опише. Всички сме съсипани. Да спрем убийствата на пътя! Днес е моето дете, утре може да е друго. Иван беше едно съкровище, което не може да върнем. Днес е първото дело и искаме най-тежката присъда. Шофьорът дори не се извини. Той не е човек за мен - отне ми всичко", сподели майката на Иван Седмаков - Теодора, цитирана от Нова телевизия.

Димитър Косев застана пред съда, но съдебният състав прекрати производството заради пропуски в обвинителния акт и го върна на прокуратурата. Съдът е приел, че внесеният обвинителен акт е съставен в нарушение на Наказателно-процесуалния кодекс, тъй като изложената обвинителна теза не е развита по начин, позволяващ ефективното упражняване на право на защита. 

Определението подлежи на обжалване в седемдневен срок пред Апелативния съд в Пловдив.

По-късно от Окръжната прокуратура в Стара Загора обявиха, че ще изготвят протест срещу днешното определение на съда.