Седем мъже в Северна Гърция бяха осъдени на доживотен затвор, след като бяха признати за виновни за убийството на 19-годишен футболен фен, което шокира страната и предизвика репресии срещу насилието, свързано с футбола, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

12 обвиняеми, участвали в нападението през февруари 2022 г., бяха осъдени миналата седмица в град Солун. Седем от тях получиха доживотни присъди по време на изслушването вчера, а останалите петима ще излежат 19 или 20 години затвор.

Алкис Камбанос почина от прободни рани близо до дома си, а други двама бяха ранени, след като група мъже тръгнаха да търсят фенове на съперника на случаен принцип в района до стадиона, използван от солунския футболен клуб "Арис".

"Това е отмъщение за семейството ни, но момчето ми никога няма да се върне", заяви пред репортери пред съда майката на убития фен на "Арис" Алкис Камбанос след обявяването на присъдите.

Нападателите са се придвижили до мястото на убийството с три коли, носейки ножове и дървени бухалки. Обвиняемите са на възраст между 21 и 26 години и са арестувани, след като полицията проследява една от колите, използвани при нападението.

Убийството доведе до многобройни инициативи срещу насилието от страна на феновете в гръцките градове, включително няколко инициативи, подкрепени от двата основни конкурентни клуба в Солун - "Арис" и ПАОК, включително благотворителни мачове.