Една от фабриките край Карнобат на бизнесмена Миню Стайков ще възстанови работата си още тази вечер, а другите две утре, реши Районният съд в Карнобат. Предприятията бяха затворени в петък след акция на агенция "Митници" и работниците организираха протести с искане за възстановяване на производствения процес.

От агенция "Митници" тази сутрин поискаха обектите да останат затворени за още 60 дни, за да може да бъде направена пълна проверка на дейността им. От агенцията съобщиха и за нарушения, с които е ощетен държавният бюджет.

По-рано днес Юлиан Мирков, зам.-директор на агенция "Митници" заяви на нарочно свикан брифинг днес, че е "дадена е възможност гроздовата реколта да бъде приета в складовите помещения, за да не се стигне до унищожаване на готовата продукция".

Според нето също така никой не е казал, че служителите на комбината не могат да ходят на работа, единствено има категорична забрана да се извежда готова продукция.

Мирков обясни още, че в хода на проверката на данъчен склад на "ВИН. С. Индътрийс" ООД е констатирано наличие на монтиран кран, от който може да се източва/извежда спирт - етилов алкохол, без да бъде измерен от средствата за измерване и контрол, като по този начин се избягва начисляването и заплащане на дължимия акциз. В хода на проверката въпросният кран е пломбиран в затворено положение, с цел да не се позволи източването/извеждането на спирт - етилов алкохол.

Преди съдът да излезе с окончателно решение административния директор на фирмата инж. Йовко Йовков обяви, че ако срокът за спиране на производството бъде удължен, фирмата ще фалира, а тонове продукция ще станат негодни за преработка.

"Тръбата, която извежда етилов алкохол по нелегален начин, както твърдят от Агенция "Митници", всъщност е кран за профилактика", заяви инж. Йовков, под чието ръководство през 2016 година е монтирано съоръжението. В този кран циркулира смес от 70% пари на етилов алкохол и 30% течност и от него не може да се точи алкохол, беше категоричен той. Когато некомпетентни лица се опитват да боравят с терминология, която не разбират, това е манипулация на общественото мнение, каза още Йовко Йовков.

Междувременно стотици служители на затворените от агенция "Митници" фабрики за алкохол започнаха протести с искане да бъдат запазени работните им места. Около 300 протестиращи чакаха пред съда решението на магистратите в Карнобат. Преди това протести имаше пред производствената база в село Церковски, а после за кратко работниците блокираха движението на колите на 3 пешеходни пътеки в Карнобат. Жандармерия охраняваше железопътната линия Бургас-София, която се намира в непосредствена близост до завода и вчера за три часа беше блокирана. С плакати и знамена протестиращите работници стояха пред портала на производствената база.

Те обвиниха в лъжа директорът на агенция "Митници" в Бургас Валери Стефанов, който каза вчера, че има писмена заповед за запечатването на трите фабрики за спиртни напитки на "Винпром Карнобат".

Лъжа е, че има заповед за запечатването на фабриките, каза един от директорите на фирмата Танчо Драгиев.

"Тази заповед е за проверка. Заводът беше запечатан преди да свърши проверката, проверката свършва, когато се напишат констативните протоколи", каза той. Според Драгиев този, които е излъгал, че има заповед е "шефът на бургаската митница". Заповед има, но тя е само за извършването на проверка", посочи Драгиев.

"Оставка" и "Искаме да работим" скандираха протестиращите.

"Да. Гроздето може да влезе. Кой ще го преработи, как да го преработваме. Митницата лъже, държавата лъже", каза една от демонстриращите жени.

След близо час напрежението нарасна и работниците влязоха в сблъсъци със служители на жандармерията.

"Не може да приемаме камионите с грозде", потвърди и Стоян Стоянов, директор на винопроизводството: "Спрял съм приемането на грозде, заводът е пълен".