Върховният административен съд разреши окончатено, че няма пречки за строеж пред бл. 19 и 20 в столичня квартал "Младост 1", протестите срещу който свалиха предишния кмет на района Цвета Авджиева и доведоха до избора на отстранената днес по обвинение за подкуп Десислава Иванчева.

"Скъпи приятели, спомняте си, че на 15 август 2016 г. подадох оставка като кмет на район "Младост" заради възникналия казус със строежа в района на бл. 19 и бл. 20 в ж.к. "Младост 1". На 22 август 2016 г. под натиска от страна на ИК "Зелен Младост", тогавашният гл. архитект на района издава Заповед за спиране на строителната дейност. След няколко съдебни инстанции, в петък (24.08.18) Върховният административен съд окончателно постанови, че преустановяването на строежа е незаконосъобразно", написа във Фейсбук Авджиева, която беше принудена от ГЕРБ да подаде оставка през август 2016 г.

В профила на Иванчева, която вече е в сливенския затвор, но се поддържа от нейния пиар, пък се появи коментар:

"Каква радост, какъв възторг... Бившата кметица Авджиева коментира, че според съда пред бл. 20 ще има строеж. Казусът е интересен, защото г-жа Фандъкова обеща, че там строеж няма да има. Да видим".

ВАС оставя в сила решение № 4873/18.07.2017 г. на Административен съд - София-град по адм. дело № 9254/2016 г. Главният архитект на района оспорваше отмяната на решението си за спиране на строителството в градинката, но магистратите постановиха, че разрешението за строеж на терена е в сила. Според съда строежите върху имоти частна собственост могат да бъде забавяни, но не и спирани от местните общини.

Междувременно днес Специализираният наказателен съд ще разгледа поредната молба за изменение на мярката на отстранения кмет на Десислава Иванчева. Защитата настоява за по-лека мярка от "задържане под стража".

Вчера Апелативният спецсъд отказа да освободи от следствения арест Биляна Петрова - заместничка на отстранения кмет на "Младост". Защитата ѝ настоя за пореден път за определяне на по-лека мярка за неотклонение заради влошеното ѝ здраве, но магистратите отново приеха, че няма пречка тя да се лекува в затворническата болница.

Двете с Иванчева са обвиняеми заедно с бившия кмет на квартала от ГЕРБ Петко Дюлгеров за подкуп в особено големи размери, поискан от строителния предприемач Александър Ваклин.