Първи въззивен състав на Специализирания апелативен съд остави Дасислава Иванчева под домашен арест.

Магистратите оставиха без уважение молбата на бившата кметица на столичния район "Младост" за изменение на мярката й за неотклонение от "домашен арест" в по-лека, съобщават от съда.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

На 6 юли т.г. Апелативният спецсъд я призна за виновна, че е поискала и получила подкуп от 70 000 евро от строителния предприемач Александър Ваклин, за да бъде придвижена преписката му за реализирането на строеж в общината.

Присъдата, която й бе постановена, бе 8 г. затвор при първоначален строг режим на изтърпяване, 15 000 лв. глоба и лишаване от право да заема държавна и общинска длъжност, свързана с упражняване на властнически правомощия за 10 г.

Съдът определи, че Иванчева е виновна, че първоначално е поискала 250 000 евро, а впоследствие е намалила сумата на 187 500 евро, а най-накрая е приела 70 000 евро от Ваклин.

За заместничката й Биляна Петрова съдът определи 7 г. затвор, 12 000 лв. глоба и лишаване от право да упражнява професии в държавния и общинския сектор за 9 г. за това, че е действала като помагач на Иванчева.

Посредникът при искането и предаването на подкупа Петко Дюлгеров също бе признат за виновен като помагач и получи 6 г. затвор, 10 000 лв. глоба и лишаване от право да упражнява професии в държавния и общинския сектор за 8 г.

Въззивният съд обаче, призна тримата подсъдими за невинни по обвинението, че в хода на изнудването на Ваклин са увеличили поисканата сумата от 250 000 евро на 500 000 евро, за да извърши кметицата Иванчева свои задължения по служба.

На първа инстанция спецсъдът осъди Иванчева на 20 г. затвор, Петрова - на 15 г., а Дюлгеров - на 12 г. само за искането, но не и за получаването на подкупа.