Софийският градски съд отказа предсрочно освобождаване от затвора на банковия обирджия от Сливен Стефан Стефанов.

На 23 март 2011 г. Стефанов направи опит да обере банков клон на "Инвестбанк" в центъра на Сливен. Той простреля охранителя Станчо Станев и взе шестима служители в банката за заложници. Кризата продължи повече от 18 часа, през които похитителят пусна всички заложници и се предаде след тежки преговори с психолог от МВР.

Делото продължи 3 години, през които стигна до Върховния касационен съд, но бе върнато на първата инстанция. В крайна сметка през юни 2014 г. при повторното разглеждане на процеса от върховните магистрати, те потвърдиха решението на Бургаския апелативен съд - 15 години затвор за Стефанов.

Мотивът на съдия Петър Стоицев е, че 36-годишният мъж трябва да даде още доказателства за своето поправяне. До момента от 15-годишната присъда неуспелият обирджия е изтърпял 8 г., 1 месец и 15 дни. От работа му се приспада 1 година и 15 дни и му остават да излежи 5 г., 9 месеца и 24 дни.

В молбата си до магистратите, затворникът посочва, че полага труд в общежитието в Кремиковци, където излежава наказанието си. Затворническата администрация обаче е против неговото освождаване, защото смята, че има какво да се направи за неговото превъзпитание. 

Според съда, лишеният от свобода частично поема отговорността за сторенето, но все още не е осъзнал напълно мотивите за криминалното си поведение.