Съдът отказа да разпита по скайп Цветан Василев по делото КТБ. По-рано адвокатът му Константин Симеонов обяви, че повече няма да влиза по заседанията на мегаделото КТБ, ако Василев не бъде разпитан дистанционно, предава Дарик.

Василев и още 17 души са подсъдими за източването на 2,5 млрд.лв. от КТБ. Като лидер на организираната престъпна група се сочи именно Василев.

Обвиненията са за присвояване на 2,5 млрд.лв. под формата на банкови кредити към десетки фирми, контролирани от Василев, както и престъпления по служба от длъжностни лица от БНБ.

В началото на днешното съдебно заседание защитата на Василев отново поиска от съда да разреши неговия разпит по скайп с мотив, че съдът не се произнесе, когато през 2019 г. това бе поискано. След близо час съдия Виржиния Петрова заяви, че не е редно да се прекъсва разпита на свидетеля Орлин Русев, но се произнася заради бележката, че не го е направила досега.

"Искането е допустимо, защото всеки подсъдим има право да дава обяснение по всяко време на делото, но това право не е безгранично. Трябват процесуални и технически възможности за осъществяване. Разпитът чрез видеоконферентна връзка се основава на чл. 138, ал.7 от НПК. Тази възможност не е безусловна, тя зависи от решението на съда. Възможностите, дадени с извънредните норми, не са императивни, оставени са на преценката на съда. Към настоящия момент съдът намира искането за неоснователно, защото съдебното следствие не се е развило в достатъчна степен", отсече съдът.

След това продължи с разпит на свидетеля Орлин Русев, бивш изпълнителен директор на КТБ.