Районния съд в Пловдив остави за постоянно в ареста петимата задържани за източването на милиони от Здравната каса, съобщава БНТ.

Единият от тях е направил пълни самопризнания, но въпреки това магистратите прецениха, че не могат да го пуснат с по-лека мярка.

Зад решетките остават соченият за организатор на схемата д-р Ненко Василев, проф. Ростислав Костадинов и тримата помагачи - Веселина Николова, Златка Бързашка и Пламен Коларов. Именно Коларов е направил самопризнания пред съдия.

Предстои да бъдат изискани запори върху сметките и имуществото на задържаните. На този етап обвинението към тях е за документна измама и щета за бюджета на НЗОК в размер на 815 хиляди лева.

"От всички протоколи, които са издадени, към този медицински център са 5 милиона и 200 хиляди лева. Още около 4,5 милиона ние трябва да разберем дали правомерно или неправомерно са постъпили или не", заяви прокурор Димитър Пехливанов от Районната прокуратура в Пловдив.

"Днес безспорно се установи, че д-р Ростислав Костадинов не е съставил нито един от протоколите, визирани от прокуратурата в повдигнатото му обвинение", посочва адвокатът на един от обвиняемите - Стефан Петков.

След решението на Районния съд в Пловдив за постоянното задържане на петимата обвинени за източване на Здравната каса прокурор Димитър Пехливанов даде повече подробности за помагачите в групата и начина, по който те са събирали данни за своята дейност.

След като са се представяли за медици, те са обяснявали на хората, че им се полагат медицински средства. Питали са ги дали имат диагноза или заболяване, вследствие на това по тяхна преценка са им предоставяли ортопедични обувки.

Това не е съобразено със закона и също така те не са били лекари, заяви прокурор Пехливанов и продължи:

"Искам тук да се обърна към всички тези хора, които имат нужда - трябва да се премине през лекарска комисия, не приемайте медицински помощни средства, без да сте преминали през лекарска комисия, защото това на първо място ощетява вас. Не се знае какво получавате. На второ място, може да се наложи един ден да се връщат, ако се установи, че са неправомерно получени. И на трето място - не се знае какво са ви изписали и какво ви доставят в действителност, защото по делото имаме изписани помощни средства за 7000 лева, а са доставени за 1000 лева. И хората са увещавани да се подписват на протоколи, че са ги получили."

Схемата започнала да действа през юли 2022 година, когато са приети промени в Наредбата за медицинската експертиза и правилника за прилагането ѝ. Тези промени изискват лицата с различна степен на инвалидност да минават лекарски прегледи, които да установят необходимостта от получаване на помощни средства.

Тогава бил създаден фиктивен медицински център "Медлайф" с четири експертни комисии, съставени от по двама лекари - ортопедична, неврологична, уши, нос и гърло и хирургична. Управителят на центъра, който започнал да издава протоколи, притежавал две дружества и магазин за помощни средства.

Данните на лица, които имали нужда от тези средства, се набавяли чрез дистрибутори в цялата страна, които посещавали Домове за възрастни хора и Домове за хора с увреждания. Установено е, че и служителите на тези домове предоставяли данните им, за което получавали комисионни.