Съдът задържа под стража британския поданик Даниел Ериксон Хъл. Той е обвинен за това, че на неустановени дати през периода януари 2019 г. до 11 септември в Сливен, е извършил действия с цел да възбуди и удовлетвори полово желание без съвкупление по отношение на четири момчета.

Според прокурора, налице е обосновано предположение за това, че Даниел Ериксон е извършил престъплението, в което е обвинен. Представителят на държавното обвинение е категоричен, че обвиняемият може да се укрие или да извърши ново престъпление.

Съдът прие мотивите на прокурора и задържа под стража Даниел Ериксон.

Определението на Окръжен съд - Сливен подлежи на обжалване пред Апелативен съд - Бургас.

По време на заседанието на съда десетки жители на квартал "Надежда" мирно са протестирали пред съдебната палата в Сливен в подкрепа на Даниел Ериксон. Те са настояли мъжът, който се подвизава в техния квартал като проповедник, да бъде освободен.

Арестът на 43-годишният английския гражданин бе извършен на 12 септември след осъществена двумесечна проверка по документиране на престъплението от служители на отдел "Киберпрестъпност" при ГДБОП и служители на ОДМВР-Сливен, съобщиха по-рано от пресцентъра на МВР.

Англичанинът бе задържан около 06,00 часа сутринта при специализирана полицейска операция в дома си, в сливенския квартал "Надежда".

В момента на ареста той бил заварен в едно помещение в присъствието на шест малолетни и непълнолетни момчета. 

Децата са отведени незабавно в Районно управление на МВР-Сливен и с тях е започната работа с инспектори от Детска педагогическа стая, психолог и разследващи полицаи. В хода на извършените процесуално - следствени действия от жилището и личния му автомобил са иззети компютърна конфигурация, видеокамери и други вещи, имащи отношение към извършеното престъпление.

Английският гражданин е отведен в Районно управление на МВР-Сливен и първоначално бе задържан за 24 часа, с постановление на прокуратурата мярката му за задържане е удължена до 72 часа.

Даниел Ериксон заплащал на жертвите, за да не разгласяват случващото се. Докато е извършвал противоправните си деяния той легитимирал престоя и контактите си с децата от квартала, в който живеел в Сливен, представяйки се за пастор, който проповядва течение на християнската религия.

През седмицата служителите на отдел "Киберпрестъпност" при ГДБОП са задържали още трима мъже с аналогични прояви на територията на София. В понеделник (9 септември 2019 г) бил арестуван френски гражданин, служител в кол-център на международна фирма, а днес - други двама български граждани, живеещи в ж.к. "Люлин" и "Сухата река".