Апелативният специализиран наказателен съд остави без уважение молбата на бившата кметица на столичния квартал "Младост" Десислава Иванчева за изменение на мярката й за неотклонение от "домашен арест" в по-лека такава.

Бившата кметица на "Младост" бе поискала поредно олекотяване на мярката, тъй като искала да посещава медицински процедури. През май месец Иванчева публично обяви, че иска да посещава инвитро процедури, за да забременее, тогава обаче тя все още беше в ареста и намеренията й не се реализираха. По-късно тя бе освободена от ареста, като съдът нееднократно е позволявал отклонение от изпълнението на мярката й по молба на самата Иванчева.

Наскоро тя дори бе забелязана да участва в протестите в "триъгълника на властта". Сега осъдената на втора инстанция на 8 години затвор очевидно е изпозлвала същото основание - да посещава медицински процедури - за да поиска още по-лека мярка.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване, съобщиха от съда.

През юли Десислава Иванчева беше осъдена на 8 години затвор. Магистратите приеха, че тя е виновна не само за искане на подкуп, каквото беше решението на първата съдебна инстанция, но и за получаване на такъв.

През април 2018 г. Иванчева и заместничката й Биляна Петрова бяха задържани при спецакция на прокуратурата в центъра на София, а в колата им беше открита голяма сума пари.

Според обвинението те са поискали подкуп от 500 000 лева от бизнесмена Александър Ваклин. Срещу тази сума те трябвало да разпишат разрешително за строеж.

Окончателната присъда ще бъде от Върховния касационен съд.