Специализираният наказателен съд постанови оправдателни присъди за бившия областен управител на София Веселин Пенев и лицензирания оценител Юлия Цекова по делото за продажбата на т.нар. "Царски конюшни".

Пенев беше обвинен в безстопанственост и неизгодни сделки с държавни имоти, а Цекова, че е дала неверни заключения и оценки на имотите.

Според обвинението имотът от близо 7,5 дка от т.нар. "Царски конюшни" е бил продаден за 658 870 лв. без ДДС, а реалната му пазарна цена е била 10 989 000 лева. Той е бил разделен на три части, за да се намали стойността на всяка от тях и да се избегне задължението продажбата на държавен имот за над 500 000 лева да става с решение на Министерския съвет, твърдеше прокуратурата в обвинението.

След това Пенев беше обвинен и затова, че е решил областната управа да му наеме джип, въпреки че е имал служебно БМВ, както и за продажбата на ведомствен апартамент на МВР от близо 180 кв. м в столичния район "Изгрев". Общата щета за бюджета според прокуратурата е над 10,3 млн. лева.

Обвинението на оценителката Юлия Димитрова-Цекова е, че е дала невярна оценка за стойността на имотите.

Обвинителният акт беше връщан няколко пъти на прокуратурата. Делото пред първата инстанция продължи две години, след като преди това минаха още две, докато започне по същество. Днешната присъда не е окончателна и прокуратурата може да я протестира пред апелативния спецсъд.