За пети пореден път Специализираният наказателен съд отложи началото на делото срещу бившия областен управител на София Веселин Пенев, обвинен за продажбата на занижена цена на държавната земя под сграда на „Царските конюшни“ в София.

Причина за фалстарта на съдебния процес този път стана предварително планираният годишен отпуск на неговите адвокати, които днес отсъстваха от пленарната зала, съобщиха Нова телевизия и Дарик.

Това е поредното отлагане на делото, след като в началото на годината обвинителният акт по него бе върнат на прокуратурата заради допуснати процесуални нарушения. Основният обвиняем по него е Веселин Пенев, бивш областен управител на София, на когото прокуратурата търси наказателна отговорност заради безстопанственост и сключване на неизгодна сделка. Според държавното обвинение апетитният имот в центъра на столицата е продаден за 658 870 лв. без ДДС, т.е. по 90 лв. на квадратен метър. Реалната му пазарна цена обаче възлиза на почти 11 млн. лв. Освен това парцелът е бил разделен на три части, за да се избегне текст в закона, който предвижда продажбата на държавен имот с цена над 500 000 лв. да става единствено с решение на Министерски съвет. Междувременно съдът обяви сделката за нищожна заради изключително занижените цени. На влизане на днешното заседание Пенев отново заяви, че е убеден в своята невинност.

„Няма щета за държавата. Такъв казус – „Царски конюшни“ и продажбата им, не съществува. Аз не съм продал „Царските конюшни“. Интерпретациите на прокуратурата продължават вече трета година, при положение, че няма нищо такова. Надявам се съда, в крайна сметка, да установи това нещо и да приключи с така създадената еуфория“, коментира Пенев.

Делото на практика буксува и не може да стартира вече трета година. Според държавното обвинение с действията си бившият областен управител е нанесъл щета на бюджета в размер на над 10 млн. лв., а срещу него са повдигнати и още две обвинения – заради нает от областната управа джип и продажбата на ведомствен апартамент в столичния квартал „Изгрев“.

„Аз съм извършвал единствено и само управленски действия, които са по-скоро в рамките на рутинната дейност на всеки областен управител, без от това да произтекли каквито и да са щети за държавата“, категоричен бе Веселин Пенев.

Във връзка с казуса прокуратурата изправи пред съда още оценителката Юлия Димитрова-Цекова, а обвинението срещу нея е за невярна оценка на стойността на имотите. Веселин Пенев обаче твърди, че той не я познава, а я е видял за първи път на първото съдебно заседание. След поредното отлагане на спецсъда, наблюдаващият прокурор Десислава Христова изрази надежда това да бъде за последно. Тя не пожела да коментира дали обвинението разполага с нови доказателства по случая и подчерта, че това ще стане ясно в рамките на съдебното следствие.

Следващото съдебно заседание е насрочено за 20 септември от 15 часа.