Върховният касационен съд (ВКС) окончателно оправда бившата шефка на клиниката по дерматология към Военномедицинската академия (ВМА) Мирослава Кадурина, съобщиха от съда.

Решението на съда е окончателно.

Тя бе подсъдима за длъжностно престъпление и присвояване. Делото пред последната инстанция бе образувано по протест на прокуратурата, която до последно смяташе, че лекарката е извършила престъпление, въпреки че бе оправдана от две предходни инстанции.

Кадурина бе подсъдима за това, че от 1 декември 2004 г. до 10 септември 2014 г. като началник на Клиника "Дерматология и венерология" е превишила правата си. Според обвинението тя е извършила служебни действия, надхвърлящи рамките на предоставените ѝ правомощия. Така набавила за себе си и за "Дерма Прим МК" ООД имотна облага.

Прокуратурата твърдеше, че от деянието са настъпили щети за 6 485 064,81 лв. Кадурина е оправдана и за това, че е присвоила 774 673 лв., собственост на ВМА, поверени ѝ да ги управлява. Според съда в закона за лечебните заведения не се регламентират правомощия на началниците на клиники в лечебните заведения. Става дума за общи задължения, свързани с икономическата ефективност на извършваната от клиниките дейност.

Пак според същия закон управлението на структурите, осъществяващи медицинските дейности в лечебните заведения за болнична помощ, се извършва от началник на клиника, отделение, медико-диагностична и медико-техническа лаборатория, старша медицинска сестра.

Съдът посочва, че Кадурина е създала организация на работа с пациенти на клиниката и "Дерма Прим МК" ООД, посредством записване в отделни картони на всеки пациент, като е определила часовете, в които ще се извършват прегледите и лечението им в зависимост от това коя структура ги провежда. Прието е, че тази организация не е довела до проблеми при осъществяването на медицинската дейност на клиниката.

В края на миналата година Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ) загуби окончателно дело за 2 млн. лева, което започна през 2017 г., когато военната прокуратура прати на съд ген. Стоян Тонев и бившата шефка на Клиниката по дерматология във ВМА проф. Мирослава Кадурина за безстопанственост и неизгодни сделки.През 2017 г. комисията внесе в Софийския градски съд искане за отнемане на имущество за близо 2 млн. лева от Тонев. Той беше обвинен, че е ощетил ВМА с 16 млн. лв. от неизгодни договори. ВКС сложи точка и на този спор.

След смъртта на ген Тонев наказателното дело в съда продължи срещу проф. Кадурина, която беше обвинена, че е използвала поста си във ВМА, за да предоставя и отдава под наем медицински апарати на ръководената от нея частна фирма "Дерма прим". Срещу нея КОНПИ също заведе дело за отнемане на имущество за над 2,8 млн. лева, което още не е приключило.