Баща е глобен с 300 лева, тъй като непълнолетната му дъщеря била засечена от полицаи в заведение в Русе без придружител. Това съобщи Светлана Енчева от пресцентъра на Русенския съд.

Случаят е от 10 септември миналата година. Около 22:20 часа в заведение на ул. "Янтра" в Русе полицейски служители установили като клиент на барчето 17-годишната К. Б.. Момичето било без родителите й или пълнолетен придружител. Така на 48-годишния й баща А. Х. бил съставен акт, който той подписал без възражения. След това било издадено и наказателно постановление, което мъжът поискал да бъде отменено поради маловажност.

Според закона за закрила на детето родител, който полага грижи за дете, което не е навършило 18-годишна възраст и не го е придружил или не му е осигурил пълнолетен придружител на обществено място след 22:00 часа, следва да понесе административно наказание глоба.

Според Районния съд в Русе наложената на А. Х. санкция в минимален размер е правилна и ще окаже необходимия поправителен и превъзпитаващ ефект не само по отношение на жалбоподателя, но и на всички граждани, склонни да допускат подобни нарушения.

Решението е оставено в сила от по-горната инстанция и е окончателно.