Днес в късния следобед бившият министър на вътрешните работи на Северна Македония Гордана Янкулоска бе закарана с полицейски ескорт до затвора в Идризово. Там тя ще изтърпи 4-годишна присъда по делото "Танк", съобщават медиите в югозападната ни съседка.

Според информация на Sitel тя е настанена в карантинния отдел, където ще остане 14 дни до изготвянето на затворническото й досие.

"Заповедта от съда е внесена в министерството днес следобед. Действахме незабавно и полицаи придружиха Янкулоска от дома й в затвора Идризово", каза Тони Ангеловски, говорител на МВР.

Делото "Танк" бе заведено заради незаконната покупка на брониран "Мерцедес" на стойност 600 хиляди евро. Освен Янкулоска, към него бяха привлечени и осъдени ексзаместникът й в МВР Джоко Поповски, както и бившият министър-председател Никола Груевски, който избяга в Унгария, укривайки се от правосъдието.

Янкулоска беше обвинена в злоупотреба със служебното си положение и правомощия, тъй като по молба и заповед на Груевски тя възложила на Поповски с пари от бюджета на полицията да купи брониран "Мерцедес", но не за МВР, а за бившия премиер.

В Наказателния съд Скопие в момента има още два процеса за "злоупотреба със служебното положение" срещу Янкулоска. Ако бъде призната за виновна и по тях, бившият вътрешен министър може да остане за още доста време в затвора.

От ВМРО-ДПМНЕ определиха присъдата на Янкулоска като политическа репресия и поръчка на настоящия премиер Заев.