КПКОНПИ внесе в Бургаския окръжен съд исковите молби за отнемане на имущество на стойност над 140 милиона лева срещу Николай и Евгения Баневи, съобщиха от комисията.

Приложенията и писмените доказателства, които бяха донесени в съда от служители на Антикорупционната комисия, са в над 300 тома.

Вижте снимки

КПКОНПИ претендира за отнемане на недвижими имоти на Баневи по цялото Черноморие - (помпени станции, къмпинг "Черноморец", къмпинг "Каваците", къмпинг "Златната рибка" и др.), както и собственост на 6 търговски дружества за 99 382 686.90 лв., моторна яхта Four Winns - Vista 258 V-D06 с дължина 7.92 м. за 97 500 лв., както и множество движими вещи, сред които златни накити и скъпоценни камъни.

Николай и Евгения Баневи са обвинени в участие в организирана престъпна група за финансови престъпления. Двамата бяха арестувани във Франция през октомври 2018 г. по обвинение за източване на девненския завод "Полимери", укриване на данъци, финансови машинации и участие в организирана престъпна група.

През декември 2018 г. те бяха екстрадирани в България и отведени в ареста, като Банева беше освободена в средата на миналата година заради предстояща спешна операция.