"Консултациите при президента не целят унищожаването на българската прокуратура, не обслужват политически партии, нови политически проекти и нови избори", заяви президентът Румен Радев в началото на срещата на "Дондуков" 2 с представители на неправителствени организации и професионални сдружения на магистрати във връзка с инициирания от държавния глава дебат за необходимостта от промени в Конституцията.

Във вторник държавният глава обсъди с правния си съвет и с представители на академичната общност темата за евентуални промени в Конституцията, свързани с правомощията на главния прокурор и контрола над него.

Консултациите не са и основното предизвикателство пред мандата на новия главен прокурор. Напротив - ако неговата кауза е обективна, независима и ефективна прокуратура, той може и би следвало да се възползва от тези консултации, защото те целят точно това. Една прокуратура може да се самоунищожи и обезличи, ако не води ефективна борба срещу корупцията по високите етажи на властта и ако не преследва с еднакво настървение всички олигарси, допълни Румен Радев.

Президентът подчерта, че днешните консултации не са публичен линч над новия главен прокурор Иван Гешев и над новия председател на КПКОНПИ Сотир Цацаров.

"Ако някой е дошъл тук с намерение за персонални нападки към г-н Гешев и към г-н Цацаров, мястото му не е в днешния дебат", заяви Радев. По думите му, консултациите при президента не са и безполезно упражнение без тема.

Президентът смята, че на новия главен прокурор и на новия председател на КПКОНПИ трябва да се даде възможност да работят спокойно. Задачата на новия главен прокурор е да убеди обществото, че брани закона, а не управляващите и определени олигарси. Пред новия председател на КПКОНПИ стои предизвикателството да превърне този орган от пасивен, чакащ и разчитащ на грешно попълнени декларации и подаден сигнал, в истински, ефективен орган за борба срещу корупцията по високите етажи на властта - каквато е и неговата изразена амбиция, и тя трябва да бъде подкрепена, каза Румен Радев. По думите му, обаче, трябва да се отчита, че това са изключително трудни задачи в страна, в която "корупцията е държавна политика". Радев уточни, че цитира предишния главен прокурор, който, от своя страна, цитирал един по-предишен свой колега.

Ако главният прокурор и председателят на КПКОНПИ не навлязат в епицентъра на корупцията и престъпността, общественият натиск ще нараства, заяви Румен Радев, според когото обществото ни става все по-чувствително по темата за корупцията и за скандали, които бързо затихват по медиите. Затова и темата на днешния дебат, по който президентът очаква мненията на участниците, е за конституционния модел на българската прокуратура и като цяло - на българската правосъдна система. Има ли място и нужда от промени в Конституцията, за да се гарантират силни, ефективни и независими съд и прокуратура, и ако има - какви и по какъв начин, добави Радев. Той постави и въпроса дали има място за промени в Конституцията, които да гарантират реално разделение на властите, да сложат бариера пред "колективната безотговорност", пред ерозията на държавността, пред възможностите за авторитаризъм, пред паралелната власт, работеща зад фасадата на демократичните институции, а също така - има ли възможности и трябва ли да се засилват правата на българските граждани, прозрачността, отчетността и отговорността на институциите, и най-вече на управлението.

Според президента, промяната е належаща и може да стане по два начина. Единият - чрез подобни дискусии, с диалог между институциите и гражданското общество - като в нормална, цивилизована държава. Може и по друг начин - под натиск на улицата, извън рамките на закона, но тогава последствията са непредсказуеми, каза президентът.

Най-важният дебат е в българския парламент, там е мястото, където се дебатират всички тези възможности, всички последствия от промените, по какъв начин те да се осъществят, отбеляза държавният глава. Но тъй като президентът ще предложи конституционна промяна, за него е много важно това предложение да има широка обществена основа, затова и благодари на присъстващите на срещата днес. Явно обществото ни започва да излиза от апатията, да се отърсва от страха, да изразява по-свободно своето мнение, да се консолидира около каузи с висока обществена значимост и да показва, че има енергия за промяна, коментира президентът Румен Радев.