Земеделският министър Румен Порожанов се на разпит в Специализираната прокуратура по делото срещу Миню Стайков.

Той е привикан като свидетел, в качеството му на бивш директор на Държавен фонд "Земеделие". Освен него ще бъдат разпитани и други държавни служители.

Порожанов заяви пред медиите, че не чувства вина за случая с нарушенията със средства от еврофондове. 

"Контрол се осъществява по абсолютно всички процедури, които са във Държавен фонд "Земеделие", каза земеделският министър.

По думите му всяко едно одобрение минава по йерархията на десетки контролни лица и ако има служители, които са допуснали нарушения трябва да понесат някаква отговорност. Според него контролните органи в ДФЗ не са бутафория.

Той отбеляза, че процесите на одобряване на проекти и отпускане на средства се контролират по всички акредитирани процедури.

Министър Порожанов коментира още, че проблеми винаги е имало в рамките на една или друга мярка, но в конкретните случаи за Миню Стайков и къщите за гости, става дума за поведение на бенефициенти извън работата на фонда, след одобрението на проекта.

Миналата седмица прокуратурата повдигна ново обвинение на Стайков - за злоупотреби с еврофондове. 

Според разследващите, той е използвал деца на свои служители за източването на пари по различни земеделски програми, заради което спецсъдът го остави в ареста. Най-тежката мярка за неотклонение беше поставена непосредствено след като изтече 8-месечният максимален срок за задържането му по първото му обвинение.

Общо 18 млн. лева са средствата по двете програми, които групата около Стайков искала да усвои. Реално са получили обаче само 5 млн. лева. Според заместник главния прокурор Иван Гешев другите са били опазени благодарение на усилията на спецобвинението и въпреки трудностите, срещнати от служители на Държавен фонд "Земеделие".