Бургаският бизнесмен и общински съветник Бенчо Бенчев, обвинен в укривателство на несебърския бос Димитър Желязков-Митьо Очите, ще може да се лекува в Истанбул. Това реши Бургаският районен съд, който уважи искането на адвокататите на Бенчев да отпадне наложената му досега забрана да излиза извън страната.

"Към настоящия момент забраната д напуска България е прекомерна. Ние правим искане за еднократно разрешение да напуска страната, за да му се даде възможност да проведе лечение. То е прекъснато и липсата на възможност да го продължи застрашава здравето и живота му.", каза адвокатът, цитиран от "Бургас Инфо".

Бенчев, който от години страда от сериозно неврологично заболяване, има право да е в чужбина до 31-ви март, а за 1-ви април е насрочено следващото заседание по делото, по което той е подсъдим. Тогава се очаква в Бургас да бъде разпитван и задържания несебърски бос Димитър Желязков-Очите. 

Бизнесменът е привлечен като обвиняем за това, че през август 2018 г. е спомогнал на Димитър Желязков - Очите да се укрие от властите, които го издирваха. Бенчев е транспортирал с лек автомобил Желязков от Гърция до Турция. В Истанбул общинският съветник е резервирал стая на негово име, в която обаче бил настанен Желязков. След задържането на Бенчев в дома му са били открити патрони, огнестрелни оръжия - карабина, пистолети без съответните разрешения.