Апелативни прокурори в София се разграничиха от публикуваното на 12 май становище на Апелативна прокуратура - София, с което се подкрепя искането за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев. От двете прокурорски структури заявяват, че са единни и че ще продължат да работят в името на справедливостта и върховенството на правото. Изразява се и възмущение от "разпространяваната в различни медии реторика на нихилизъм и омраза по отношение на българската прокуратура".

"Ние, прокурори от Апелативна прокуратура - София, изразяваме своето несъгласие с публикуваното на 12.05.2023 г. "Становище на прокурори от района на Апелативна прокуратура - София", с което се подкрепя искането на шестима от членовете на Висшия съдебен съвет за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев". Това се посочва в ново становище, публикувано на сайта на Апелативната прокуратура.

В него се твърди, че първото становище е изготвено, без да е провеждано събрание, на което прокурорите да изразят мнението си.

"Ние сме единни и ще продължим да работим в името на справедливостта и върховенството на правото. Прокурорската професия е достойна за уважение, защото въпреки сериозните и повсеместни атаки напоследък, българските прокурори ще продължават да отстояват държавността и да защитават интересите на гражданите", заявяват прокурори от Апелативна прокуратура - София.

Софийската районна прокуратура също се разграничи от становището в подкрепа на искането за предсрочно освобождаване на главния прокурор.

"Магистратите и служителите при Софийска районна прокуратура категорично се разграничават от "анонимното" становище, изразено и разпространено на 12 май в медиите от името на прокурори от района на Апелативна прокуратура - София, с което се подкрепя искането на шестима от членовете на Висшия съдебен съвет за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев", пише в становище на СРП, публикувано днес.

От Софийска районна прокуратура заявяват още, че ще продължат безпристрастно, обективно, справедливо и съвестно да изпълняват своите служебни задължения в защита на правата и интересите на гражданите. "Прокурорите от Софийска районна прокуратура се уповават на принципа, че независимостта на съдебната власт е най-сигурната и стабилна основа, на която се гради правовата държава", се посочва в позицията.

Прокурорите от Апелативна прокуратура-Варна също излязоха със становище, в което "категорично заявяват своето единство и готовност да се противопоставят на опитите за дестабилизиране на прокуратурата".

"В работата си Прокуратурата винаги е спазвала, спазва и ще спазва стриктно Конституцията на Република България и законите на страната, водила се е и ще се води винаги от принципите на правовата държава и европейските ценности и, както досега, така и в бъдеще, ще остане гарант за законността и демократичните устои на държавата.

Заедно и решително заставаме срещу всеки опит за намеса в работата на независимата съдебна система. Няма да се поддаваме на политически натиск и безкомпромисно ще се противопоставяме на всеки опит за политическо влияние, както и на опитите за дестабилизиране на прокуратурата", заявяват от Апелативна прокуратура-Варна.

На 15 май главният прокурор Иван Гешев заяви, че е получил съобщение на телефона от административен ръководител в Апелативна прокуратура - София: "Много съжалявам за това, което направих днес. Съжалявам". По телефона прокурорът му казал, че съжалява за становището, което директорът на НСлС Борислав Сарафов го е накарал да го пусне. Обяснил на Гешев, че никой прокурор не е запознат със становището, било пуснато само от него.