Специализираният наказателен съд отказа да остави под стража, но освободи под домашен арест новите двама обвиняеми като съучастници на бизнесмена Васил Божков. Това са Пламен Георгиев и Тодор Марков - първият бивш член на Комисията по хазарта, който сега работи в счетоводна фирма, а другият - настоящ шеф на отдел "Контролна дейност" в комисията.

Днес беше съобщено, че прокуратурата им е повдигнала по две обвинения - за участие в организирана престъпна група, ръководена от Божков, и за неизпълнение на служебните им задължения, което е довело до ощетяване на държавата с огромна сума. Каква е тя, не се съобщава.

Освен това от държавното обвинение настояха на двамата да бъда наложена постоянна мярка "Задържане под стража", защото престъплението, извършено от тях, било умишлено и тежко и законът предвижда над 5 години лишаване от свобода за него.

В съдебната зала обвиняемите заявиха, че нямат общо "с това, което се случва в държавата", предаде Нова телевизия. 

Съдебният състав се съгласи, че няма достатъчно доказателства за участие на двамата в престъпна група, ръководена от Божков. Само за второто обвинение имало такива. Магистратите обаче прецениха, че няма опасност двамата да се укрият, частична била и опасността да извършат друго престъпление. Затова според тях задържане под стража би било прекалено тежка мярка за неотклонение, докато не бъдат изяснени всички детайли по разследването около случая. 

Марков и Георгиев няма да могат да контактуват със служители от Комисията по хазарт, за да не влияят на разследването, съобщи БНТ.

В съдебната зала Марков заяви, че ако бъде оставен в ареста, има риск за здравето и живота на баща му, който наскоро е получил инсулт.

Самият собственик на "Нове холдинг", който беше задържан в Обединените арабски емирства, е със 7 обвинения - за ръководител на организирана престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, както и за подбудителство и престъпление по служба. Според прокуратурата фирмите му за хазартни игри дължат на държавата над 559 млн. лева.

Вече бяха обвинени и задържани още трима бизнесмени, които обвинението смята също за съучастници на Божков - Георги Попов, Борис Бекяров и Александър Тумпаров, на когото беше определена рекордната парична гаранция от 1,5 млн. лева.