Софийският районен съд отмени мярката за неотклонение "задържане под стража" на Илко Захариев, станал известен като "Червения пират".

Според обвинението той е автор на множество електронни писма - до прокуратурата, МВР и други институции. Адресирал е реплики до обществено известни лица или до такива, които фигурират в медийното пространство и намират място в публикации и телевизионни предавания.

Съдът отчита, че надали обвиняемият има реална цел да реализира деяние към изброените лица, а иска да адресира недоволство спрямо политически събития в страната или цели да придобие обществена известност.

"Използваният начин може да не е обществено приемлив, но не е достатъчен, за да се приеме, че осъществява престъпление. За подобен извод сочи и използваният изказ - несвързани изрази и обидни реплики спрямо различни лица. Определената спрямо него мярка трябва да бъде отменена и да не бъде вземана друга", се казва в решението на съда. 

То може да се обжалва в тридневен срок. Ако рамките на този период няма жалба или протест, Захариев ще бъде освободен. Ако ли не, делото ще се гледа в Софийски градски съд във вторник, 19 март.

Самият Захариев, за когото е известно, че е завършил елитна гимназия в Сливен, коментира пред журналисти следното:

"Хората, с които съм заключен, са под моето ниво. Те ме тормозят, говорят елементарни глупости, подиграват ми се. Гледат телевизия, пък аз не гледам". 

35-годишният Илко Захариев бе арестуван на 29 февруари вечерта от служители на Главна дирекция "Национална полиция" в района на Боянските гробища в София. След това бе привлечен като обвиняем за закана с убийство заради това, че е създал десетки имейли, от които е разпратил стотици заплахи с идентичен текст. Сред заплашваните бяха съдия Владислава Цариградска, директорът на НАП, политици и мн. др. публични личности. Към кого да изпраща заплахите, Илко Захариев преценявал, като следял случващото се в обществения живот.

От СДРВ тогава обясниха, че Захариев, който е родом от Сливен, но води скитнически живот в София, започнал със заплахите през август и септември миналата година. За изпращането им използвал различни имейли и WiFi мрежи на общодостъпни места, като молове и др. Захариев, когото полицията определи като високообразован психично болен мъж, призна за имейлите. В съда при определянето на мярката му за неотклонение на 3 март стана ясно, че телефоните, които били намерени у него, открил в кош за боклук в столичен мол. Захариев връщал телефоните за рециклиране и с парите си купувал материали за рисуване, тъй като работел като като архитект на свободна практика.