Върховният съд промени мярката на бившата зам.-кметица на столичния квартал "Младост" Биляна Петрова от "домашен арест" в "парична гаранция" в размер от 8000 лв. Магистратите се мотивираха с влошеното й здравословно състояние, както и това на нейната майка, за която тя трябва да полага грижи, предаде БТА.

Съдът се съгласи с довода, че прекомерно дълго Петрова е била и в ареста, и под домашен арест. Прокуратурата се съгласи.

Биляна Петрова беше арестувана заедно с бившия кмет на столичния квартал "Младост" Десислава Иванчева, на която беше заместник при акция за взет подкуп.

Самата Иванчева също бе пусната под парична гаранция от 10 000 лева през юни. Тогава стана ясно, че тя е бременна и според върховните съдии това предполага свободен достъп до медицинска грижа.

Молбата на Петрова до съда

Миналата седмица Петрова написа във Фейсбук, че здравето й е съсипано и прикани хората да я подкрепят в съдебна зала, когато ще се гледа искането й за отмяна на домашния арест.

"Здравето ми е съсипано, нервите също. Даже ми е трудно да запомня диагнозите само от последните 2 месеца - хормонален дисбаланс, липса на витамин Д, висок холестерол, проблеми със сърцето, възпаление на очите, няколко възпаления на венците... Имунитетът ми е сринат. Има дни, в които изпитвам силна болка на няколко места. Според лекарите ми трябва физическа активност на открито, достъп до слънце и чист въздух, например разходи в парка", заяви Биляна Петрова в молбата си до съда.

Тя се позова и на влошаване на деменцията и проблемите със сърцето на 83-годишната й майка.

"Под домашен арест не мога да се грижа за нея. Последният пример - тази неделя тя се изгуби. Повече от 1 час беше в неизвестност. Сама, без ключове и телефон е обикаляла улиците. А аз седях безсилна вкъщи, защото е почивен ден, съдът не работи и няма кой да разгледа молба за излизане. Благодаря на всички роднини и съседи, които я търсиха, намериха и върнаха в къщи. А следващия път - какво ще стане? По закон само аз мога да я заведа на лекар (само най-близкият роднина дава информирано съгласие).Но за да я заведа на лекар, трябва да поискам разрешение най-късно предния работен ден. Ако получи криза в почивен ден - ще трябва да избирам - да оставя мама да се мъчи и да се моля да оживее или да я заведа на лекар и веднага да ме тикнат в ареста", посочи Петрова в молбата си до съда.

Биляна Петрова изтъкна като аргумент и ареста й, който е продължил "прекалено дълго - 3,5 години без влязла в сила присъда!".

"Това са 1242 дни, от тях 274 ме мъкнаха по арести и затвори с пранги и белезници. И 968 дни съм домашен арест - затворена между 4-те стени на панелния апартамент", написа още бившата зам.-кметица.

Съдебната сага

В ранния следобед на 17 април 2018 година Десислава Иванчева и Биляна Петрова бяха задържани и държани с белезници с часове на кръстовището до Спортната палата. Акцията се ръководеше лично от настоящия главен прокурор Иван Гешев - тогава ръководител на Специализираната прокуратура, и от настоящия консул Пламен Георгиев - тогава ръководител на Антикорупционна комисия. В колата на Иванчева и Петрова бяха намерени белязани пари.

Белязани банкноти - но при доста по-дискретна акция разследващите откриха и у бившия районен кмет на "Младост" Петко Дюлгеров. Според прокуратурата той е посредничил между Десислава Иванчева и Биляна Петрова и изнудвания от тях бизнесмен Александър Ваклин.

Тежките осъдителни присъди, постановени от Специализирания наказателен съд - 20 години затвор за Иванчева, 15 - за Петрова и 12 - за Дюлгеров, бяха отменени от второинстанционния спецсъд и той ги намали съответно на 8 ,7 и 6 години затвор.

Десислава Иванчева и Биляна Петрова излязоха от ареста малко преди Рождество на 2018 година, под "домашен арест".

Делото стига до Върховния касационен съд, защото от присъдите се оказаха недоволни и подсъдимите, и прокуратурата.