Шефът на НОИ в Силистра Милен Пенчев излиза на свобода под домашен арест, реши спецсъдът. Началникът на сектор "Отпускане на пенсии" в НОИ-Силистра Стоянка Симеонова, която беше задържана при същата акция ще бъде на свобода срещу парична гаранция от 7000, а Тодор Тодоров - остава в ареста. Решението на съда е окончателно.

Тийн-звездата Тита неочаквано се появи на заседанието, за да подкрепи баща си. Придружаваше я сестра й. На излизане от сградата и двете се прегърнаха, изразявайки радостта си от новината за освобождаването на Пенчев.

Снимка: Булфото

Според прокуратурата с помощта на служители на НОИ-Силистра са били източвани пенсионни фондове. Желаещите максимална пенсия получавали за целта фалшиви документи. Арестите бяха извършени заради отпускане на пенсии чрез фалшиви документи. Милен Пенчев, Стоянка Симеонова и Тодор Тодоров бяха привлечени към наказателна отговорност след специализирана акция в НОИ-Силистра и София.

Още при предишното заседание по делото на 10 март останалите участници в престъпната схема за източване на НОИ-Силистра - Евгения Мутафчиева, съпругата и синът на Тодоров - Цветанка и Тодор, бяха пуснати под парична гаранция.

По делото стана ясно, че на Стоянка Симеонова, са диктувани номера с разпореждане за отпускане на пенсии в максималния размер. Тя осъществявала и контрол по движението на преписките за пенсиониране, като сумите са варирали между 8 и 10 хиляди лева. Плащани са ѝ разсрочено.

Снимка: Булфото

Групата е изготвяла осигурителни документи с неверни обстоятелства и фалшиви трудови книжки с цел присвояване на пари от бюджета на НОИ-Силистра, като те са се предавали лично или чрез упълномощено лице, едно от което е задържаният Тодор Тодоров. В същото време още на предишното заседание по делото стана ясно, че Милен Пенчев е подавал сигнали в прокуратурата за нередности още през септември миналата година за поне 10-15 случая.

Снимка: Булфото

Снимка: Булфото