Върховният касационен съд измени мярката "домашен арест" на бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева в "парична гаранция" от 10 000 лева. Тя ще може да излиза от дома си, когато внесе парите.

Наложена ѝ е забрана да напуска страната. Наскоро тя обяви, че е бременна, като това е и основният аргумент, взет предвид от съда за облекчаването на режима на обвиняемата. Иванчева заяви, че тъй като не разполага със сумата, вероятно ще започне публична кампания за набиране на средства. По-късно стана ясно от фейсбука й, че гаранцията й е платена от адвокат Албена Белянова, но кампанията за набиране на средства ще има във фейсбук на Иванчева, за да може да си възстанови средствата. 

"Приятели, примката се разхлабва! Днес ВКС ми постанови нова мярка за неотклонение - парична гаранция в размер на 10 000 лв. и забрана да напускам страната. Аз нямам никакви пари, поради факта, че не мога да работя от 3 години. Майка ми ме издържа с пенсията си. Искам на първо място да благодаря на адвокат Албена Белянова, че веднага след делото тя ми предложи да ми плати гаранцията. Благодаря ти безкрайно, Бени, че плати гаранцията и ми върна свободата! Но ще ви помоля за помощ, мили приятели! Започваме дарителска кампания, трябва да върна тези пари на адвокат Белянова, тъй като на нея са й много нужни, тя си е продала апартамента, за да има с какво да води съдебни битки, защото и тя е жертва на мафията и съдебната ни система. Скоро ще обявя дарителската сметка!", написа във фейсбук Десислава Иванчева. 

Върховния касационен съд отложи по същество делото срещу бившият кмет на столичния район "Младост" и заместничката ѝ Биляна Петрова и бившия районен кмет Петко Дюлгеров.

ВКС изкиска информация от Висшият съдебен съвет за проверка относно процедурни нарушения на председателя на Апелативния специализиран съд, заяви за bTV адвокат Емануил Йорданов. Ако такива се докажат, делото може да бъде върнато на прокуратурата. Документите са свързани с образувано дисциплинарно производство срещу председателя на апелативния специализиран съд Георги Илчев. Искане за дисциплинарно производство беше внесено от председателя на ВКС, след като имаше оплаквания, че Ушев се е намесил при решение за промяна на мерките за неотклонение на Петрова и Иванчева, докато още бяха в ареста. ВСС вече веднъж отказа да образува дисциплинарно производство, то беше обжалвано пред ВАС, той върна преписката и сега се оказа, че отново има отказ и обжалване. 

Апелативният спецсъд намали драстично присъдите по корупцинната афера в р-н "Младост".

Втората съдебна инстанция намали наказанието на бившата кметица от 20 на 8 г. затвор. На заместничката ѝ от 15 на 7 г., а на бившия районен кмет от 12 на 6 г. лишаване от свобода.

Снимка: Булфото

Десислава Иванчева и Биляна Петрова бяха задържани с белязани пари на 17 април 2018 година при спецакция след подаден сигнал от строителния предприемач Александър Ваклин. Според държавното обвинение двете, с посредничеството на Петко Дюлгеров, поискали 187 000 евро от бизнесмена, за да придвижат преписката му за строеж. На първа инстанция делото приключи с присъда от 20 години за Иванчева, 15 за Биляна Петрова и 12 за Дюлгеров.

Снимка: Булфото