Специализираният наказателен съд промени мярката за неотклонение на бизнесдамата Маринела Арабаджиева от "задържане под стража" в домашен арест. Причината е влошеното здравословно състояние на 51-годишната обвиняема, която е задържана за участие в престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари. 

Спецмагистратите гледаха мярката при закрити врата след искане на адвокатката на Арабаджиева - Ина Лулчева. Защитничката пожела в залата да останат само близки на бизнесдамата заради подробности, свързани с нейното здравословно състояние. Съдът прие искането. 

По време на заседанието е станало ясно, че през целия си престой в ареста след екстрадирането й от Испания, Маринела Арабаджиева е прекарала в затворническата болница. Съдът обяви в решението си, че е имало дни, в които обвиняемата е била с кръвно 70 на 40, като например 28 август, и също така други дни, в които кръвното й стигало до 190 на 100. Заради това е колабирала и й е прилошавало. Самите лекари в затворническата болница са казали, че престоят й в ареста е опасен за живота й и тя не трябва да бъде в килията, предаде "24 часа".

По делото при закрити врата беше изслушана съдебно-медицинска експертиза на трима лекари. Съдът посочи в определението си, че обоснованото предположение, че тя е извършила престъплението, за което е обвинена, не е разколебано и може да повлияе на свидетели, излизайки от ареста. В същото време обаче проблемите й със здравето били изключително сериозни, поради което наложи домашен арест. На делото, както обикновено, присъстваха децата на Маринела Арабаджиева и други нейни близки.

Определението може да бъде обжалвано пред Апелативния специализиран наказателен съд. Наблюдаващият прокурор Кирил Пейчинов съобщи, че ще протестира изменената мярка за неотклонение.