Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) няма да образува дисциплинарно производство за налагане на наказание срещу Борислав Сарафов. Решението беше взето със седем на два гласа. 

Магистратите отхвърлиха предложението на главния прокурор Иван Гешев за дисциплинарно производство срещу Сарафов като недопустимо.

Обвинител №1 поиска оставката на заместника си заради позициите му, че "политиката трябва да излезе от държавното обвинение".

Главният прокурор внесе предложение за дисциплинарно производство срещу заместника си на 16 май - в същия ден, в който и Сарафов внесе сигнал в прокуратурата срещу Гешев (за това дали началникът на държавното обвинение е нарушил закона, записвайки разговор с члена на ВСС Йордан Стоев, вижте повече тук).

Главният прокурор заяви тогава, че е казал на Сарафов да прецени дали "моралът му, ако има такъв, би го насочил към това да си подаде оставката, предвид предателството към българската прокуратура и към българите".

Пред журналисти членът на ВСС Георги Кузманов, който гласува против образуването на дисциплинарно производство, коментира, че предложението на главния прокурор е недопустимо, защото има друг ред за образуване на дисциплинарни производства. Той припомни, че началникът на Националната следствена служба (НСлС) се избира по специален ред, както има и специален ред за неговото освобождаване. 

"Преценихме, че, ако трябва да има процедура за дисциплинарно наказание за шефа на НСлС, тя трябва да се прави по предложение на трима членове на Прокурорската колегия", каза още Кузманов. Той обясни, че в предложението на Гешев се посочва, че нарушенията на Сарафов са свързани с негови медийни изяви, с които е превишил правата си и е изнесъл информация, която не е следвало да издава. 

Евгений Иванов и Пламен Найденов бяха на мнение, че трябва да бъде образувано дисциплинарно производство, добави Кузманов. 

Утре пленумът на ВСС отново ще бъде свикан и ще има точка за разглеждане по същество на обединените две процедури по предложенията за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Кузманов посочи, че всичко, което са изискали, е налично в Съвета, извикани са свидетелите и уточни, че заседанието може и да не приключи в един ден.