Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) освободи тримата заместници на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов. Това се случи на днешното извънредно заседание.

По предложение на и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов от постовете им бяха освободени Десислава Пиронева и Даниела Машева. Искането си Сарафов мотивира с желанието си да сформира екип, на който има доверие и споделят общи принципи и ценности.

Пиронева беше възстановена като обвинител във Върховната административна прокуратура, а Машева - като прокурор във ВКП. Решението беше взето с осем гласа "за".

Кадровиците приеха днес оставката на Красимира Филипова, подадена в петък следобед. Това се случи с с осем гласа "за". Тя беше преназначена като прокурор във Върховната касационна прокуратура. Миналото лято Красимира Филипова беше избрана за член на ВСС от прокурорската квота, но все още не е встъпила, защото Народното събрание не е избрало своите 11 представители в съвета.

Четвъртият заместник на Иван Гешев - Пламена Цветанова, подаде оставка в петък и още тогава колегията я прие и възстанови Цветанова като обвинител във ВКП.

Бившият зам. правосъден министър Мария Павлова в служебния кабинет на Гълъб Донев стана зам. главен прокурор. 

От 27 януари до 4 май 2017 г. Мария Павлова беше министър на правосъдието в служебния кабинет на Огнян Герджиков. В други две служебни правителства - на Стефан Янев и на Гълъб Донев, тя беше заместник правосъден министър.

Прокурорската колегия прие за сведение и заявлението на Иван Гешев, с което той обявява, че напуска съдебната система.

По-рано днес бившият главен прокурор Иван Гешев обяви, че е подал оставка като прокурор. "Днес говоря последно като магистрат, след като спазих закона и след тридесет години работа за хората, подадох оставка като прокурор", заяви Гешев във видеообръщение, публикувано в профила му във Фейсбук и платформата YouTube.

На 15 юни президентът Румен Радев подписа указа, с който освободи Иван Гешев от длъжността главен прокурор на Република България. На 12 юни Пленумът на Висшия съдебен съвет гласува да освободи предсрочно от длъжност главния прокурор Иван Гешев по предложение, направено от четирима членове на Прокурорската колегия заради изказване, което накърнява престижа на съдебната власт.