Прокуратурата е осъдена да плати 30 000 лева на Стойчо Ненков от Софийската апелативна прокуратура заради заведеното срещу него дело покрай аферата "САПАРД", показа проверка на "Лекс".

Това става ясно от решение на Софийския градски съд (СГС), където Ненков заведе иск за 100 000 лева срещу прокуратурата, след като делото срещу него беше прекратено.

В началото на 2013 г. прокурор Ненков беше обвинен в престъпление срещу правосъдието, а срещу него започна и дисциплинарно производство, защото няколко месеца по-рано беше оттеглил протеста на свой колега срещу оправдателните присъди на втора инстанция срещу бизнесмените Марио Николов и Людмил Стойков за пране на пари от САПАРД. Тогава прокуратурата твърдеше, че той е осуетил делото, за да избави двамата от наказание.

След това процесът срещу Стойков и Николов беше възобновен, но в края на 2016 г. окончателно приключи с оправдателни присъди. Същата съдба има и делото за източване на 14,5 млн. лева от САПАРД, което стигна до специализираните съдилища, но и там всички подсъдими бяха оправдани.

Делото срещу прокурор Ненков пък приключи още в края на лятото на 2014 г., когато прокуратурата го прекрати поради липса на престъпление. След това той беше възстановен на работа, но повече от година и половина беше отстранен от длъжност и не получаваше заплата.

Миналата година Ненков заведе дело срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), в което претендира 100 000 лева обезщетение за причинените му неимуществени вреди от незаконното обвинение. В жалбата си той пише, че е останал без доходи за година и осем месеца, изпитал е силен стрес и унижение и му е била нанесена тежка психическа травма. Обвинението било широко отразено в медиите, което имало изключително негативно влияние върху професионалния му авторитет и доброто му име.

Прокуратурата е оспорила иска, като се е аргументирала и с това, че увреждането е било по изключителна вина на Ненков, защото с оттегления протест сам е дал повод срещу него да бъде образувано дело, но съдът отхвърля тезата на обвинението.

Според съдия Маргарита Апостолова от СГС негативните последствия за Ненков са по-големи, тъй като е магистрат и никога не е бил осъждан, а обвинението е било за тежко престъпление.

"В този смисъл общественото очакване към лицата, осъществяващи определени професии - магистрати, полицаи, военни и др., във връзка със спазването на морално-етични принципи, почтеност и отдаденост е завишено, като подозрения, засягащи тези им качества, са от естество да уронят съществено професионалния им имидж", се казва в решението на Апостолова.

При определянето на размера на обезщетението СГС коментира и обстоятелството, че случаят е широко отразен, защото се е отнасял за делото за САПАРД, което пък е било следено при широк медиен и обществен интерес.

В същото време обаче съдът констатира, че делото срещу Ненков е приключило в разумен срок, макар през това време той да е бил без доходи, след което се е върнал на работа, а по време на разследването е бил с най-леката мярка за неотклонение - "подписка".

Така съдия Апостолова стига до извод, че справедливото обезщетение е 30 000 лева, а искът за разликата до 100 000 лева е отхвърлен.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.