Софийската градска прокуратура съобщи, че е започнала проверка на сигнала, който директорът на Националната следствена служба и заместник-главен прокурор Борислав Сарафов подаде срещу прекия си административен ръководител и обвинител №1 Иван Гешев.

Сигналът е постъпил на 16 май с твърдения за извършени престъпления от общ характер, поясняват от СГП. Той е разпределен на принципа на случайния подбор на прокурор в Софийска градска прокуратура.

Наблюдаващият прокурор незабавно е разпоредил извършването на проверка по реда на чл. 145, ал. 1 от Закона за съдебната власт, в хода на която ще бъдат проверени всички твърдения от изказванията, направени на 15.05.2023 г., посочват от държното обвинение.

В сигнала на Борислав Сарафов се съдържат обвинения за три престъпления, извършени от Гешев:

  • за неправомерен запис на разговор с члена на ВСС Йордан Стоев, като за целта бил използвал специално техническо средство;
  • за извършено престъпление по служба, свързано с използването на учебния център на прокуратурата в Боровец за "лична резиденция";
  • за престъпление срещу правосъдието, като в сигнала се твърди, че Иван Гешев е оказал въздействие върху наблюдаващия прокурор по разследването известно като "Барселонагейт". В подкрепа на това твърдение Борислав Сарафов сочи изявление на Иван Гешев от 15 май пред медите, като твърди, че главният прокурор сам е изнесъл такива данни.

По-рано днес от СГП изпратиха позиция до медиите, в която посочват, че никой от институцията няма да се поддаде на външни фактори, стоящи извън обективните факти по преписките и делата, независимо от източника или интензитета.

"Софийска градска прокуратура е единствената компетентна прокуратура в страната да извършва проверки и разследвания срещу лица с имунитет, магистрати, членове на Министерски съвет, както и за престъпления против републиката. Ръководството на СГП заявява, че всеки един прокурор от СГП изпълнява своите служебни задължения принципно, отговорно и обективно, така както изискват моралът и законът. Нито един прокурор не се е повлиял и няма да се повлияе при решаване на дела от изказвания на лица, заемащи висши публични длъжности", заявиха от СГП.