Районната прокуратура в Пловдив наблюдава досъдебно производство за причиняване на смърт по непредпазливост на 56-годишния Ангел Личканов, известен с прякора си Личкана, който издъхна в следствения арест, където бе задържан с мярка за неотклонение "задържане под стража", съобщиха от държавното обвинение.

На 20 юли с разпореждане на наблюдаващ прокурор от Районната прокуратура в Пловдив известният в пловдивските ъндърграунд среди от близкото минало Ангел Личканов е бил транспортиран до лечебно заведение за преглед и оказване на медицинска помощ във връзка със здравословни оплаквания.

Датата, часът, лечебното заведение и медицинският специалист, който да извърши прегледа, са били предварително посочени от защитника на Личкана в молба до наблюдаващия прокурор.

След извършения преглед мъжът е бил върнат в следствения арест, където по-късно е починал.

По досъдебното производство са извършени незабавно действия по разследването - оглед на местопроизшествие, разпити на свидетели, както и е била назначена съдебномедицинска експертиза за установяване на причините за смъртта на Личканов

Действията по разследването продължават.

По-рано днес дъщерята на починалия - Христина Личканова - обяви, че баща й е издъхнал, след като органите на реда са пренебрегнали лекарска препоръка. 

"Баща ми, Ангел Личканов, почина вследствие на бездействие от прокуратурата! Поради невзети никакви мерк от органите на реда, нашият скъп и незаменим баща, син, съпруг и дядо, си отиде на 56 г. на 20.07.23 година. В 12 ч на обяд, той излезна от лекарски преглед в болницата със становище "спешна реанимация, запушена артерия", написа Личканова в профила си във Фейсбук.

По думите й, баща й е върнат в ареста, въпреки че се е чувствал зле и не е бил закаран в болница, въпреки лекарското становище.