Прокуратурата протестира решението на Софийски градски съд, който допусна партия "Българско лято", свързана с обвиняемия бизнесмен Васил Божков, да бъде регистрирана, съобщи БТА.

Мотивите на държавното обвинение, с които делото отива във Върховния съд, са почти същите, като тези изложени и в съдебната зала - в документите за регистрация има задраскани и поправяни ЕГН-та и имена, необходима е и експертиза, която да установи дали наистина е била проведена телеконферентна връзка за учредяване на партията.

Освен това лъвът на емблемата на "Българско лято" има прилики с изображение на марка енергийни напитки, както и с емблемата на Български монетен двор, твърдят от прокуратурата в протеста на съдебното решение, което беше на взето на 5 февруари, макар и от втория път.

Снимка: Официален профил във Facebook на Васил Божков

Партиите, които искат да участват в предстоящите на 4 април парламентарни избори, имат срок да подадат документи в ЦИК до 17 февруари. Това означава, че ако ВКС не се произнесе по казуса преди тази дата, партията на Божков няма да има възможност да участва във вота, уточнява "Свободна Европа".

Самият Божков коментира в профила си във Фейсбук от Дубай:

"Днес прокуратурата обжалва решението на съда за регистрация на Българско лято.

Това бе поредният опит на #хунтата да ни спрат от участие в #избори2021. Нищо неочаквано.

Ще участваме на изборите с мандатоносител.

#БъдетеЗдрави

#НиеСмеСилата".