Окръжната прокуратура в Пазарджик внесе протест срещу определението на окръжните магистрати за предсрочно условно освобождаване от затвора на Иван Евстатиев, съобщиха от държавното обвинение.

Протестът е подаден пред Апелативния съд в Пловдив. 

Тази сутрин Окръжният съд в Пазарджик реши, че Евстатиев няма да излежи остатъка от 4-годишната си присъда, който е 1 година, 2 месеца и 2 дни, а го замени с пробационна мярка. 

59-годишният бивш кмет на Пазарджик и Стрелча Иван Евстатиев изтърпяваше наказанието си в общежитие към затвора в Пазарджик. Той бе признат за виновен от две съдебни инстанции за това, че на 15 януари 2016 г. е изнасилил 16-годишната Ирена Белухова от Стрелча, като я е привел в безпомощно състояние. Второто обвинение е за това, че е опил с алкохолна напитка момичето, което не е навършило 18-годишна възраст.

На 2 май м.г. Пловдивският районен съд призна Евстатиев за виновен и го осъди на 6 години затвор и 10 000 лева обезщетение на семейството на момичето.

Бившият кмет на Пазарджик и Стрелча обаче обжалва и в края на декември м.г. Окръжният съд в Пазарджик намали присъдата му от 6 на 4 години затвор.

Тъй като окръжните магистрати се произнесоха с решение по делото и нямаше произнесена нова присъда, по закон Иван Евстатиев нямаше право да обжалва пред Върховния касационен съд.

Така в края на февруари т.г. той бе приведен в общежитието към затвора в Пазарджик.

Бившият кмет на Пазарджик и Стрелча обаче е категоричен, че ще заведе дело срещу България в Страсбург. До последно Евстатиев не се призна за виновен, като и твърдеше, че сексуалният акт с 16-годишната Ирена е бил доброволен.