Софийската апелативна прокуратура внесе във Върховния касационен съд протест срещу потвърдената присъда от 9 години "лишаване от свобода" на 24-годишния Кристиан Николов, подсъдим за жестоката катастрофа, при която загина журналистът Милен Цветков.

Инцидентът стана на 19 април 2020 година - точно на Великден. Тогава в района на столичния търговски център "Парадайз" джипът, управляван от Кристиан Николов, се вряза в автомобила на Цветков, който чака на светофар. В кръвта на 22-годишния тогава шофьор бяха открити 4 вида наркотични вещества. Младежът бе обвинен за умишлено причиняване на смърт при катастрофа, за което законът предвижда от 15 до 20 г. затвор, но и доживотна присъда.

В началото на март т.г. Софийският градски съд призна Николов за виновен, но не откри доказателства за умисъл. Така наказанието на младежа бе по обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост. Присъдата на градските магистрати бе 9 години затвор и отнемане на свидетелството за управление на МПС за срок от 10 години. 

Обвинението не бе съгласно и протестира решението пред втората инстанция - Софийския апелативен съд. Според прокурорите по делото престъплението е извършено умишлено и с този довод поискаха 15 години затвор за обвиняемия и доживотно отнемане на шофьорската му книжка.

На 5 декември обаче апелативните съдии потвърдиха изцяло присъдата на Софийския градски съд.

Предстои Върховният касационен съд да насрочи разглеждане на внесения протест в съдебно заседание.