Специализираната прокуратура внесе искане за определяне на най-тежката мярка "задържане под стража" за четирима от задържаните по аферата с боклука в Министерството на околната среда и водите

Според разследващите, те са били част от организирана престъпна група от седем души, занимавала се с нелегален внос и преработка на опасни отпадъци.

Постоянен арест обвинителите искат за зам.-министъра на екологията Красимир Живков, бившия шеф на екоинспекцията в Плевен Габриел Савов, бизнесмена Атанас Бобоков и Николай Миховски.

За брата на Атанас - Пламен Бобоков прокурорите настояват да бъде определена рекордна гаранция от 1 милион лева, а искане за домашен арест има по отношение на Васил Богданов и бизнесмена Айгюн Еминов, на чиято площадка в Плевен в началото на годината бяха открити стотици тонове нелегално внесени отпадъци от Италия.

Очаква се Специализираният наказателен съд по-късно днес да разгледа искането на прокуратурата и да вземе решение.

Очаква се и реакция от страна на адвокатите на братя Бобокови по разпространения от спецпрокуратурата списък с имена на публично известни личности, срещу които стоят записани крупни суми в левове и долари.