Специализираната прокуратура издаде Европейска заповед за разследване на територията на Република Франция, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение по повод кибератаката срещу НАП.

"В рамките на разследването трябва да бъде разпитан главният редактор на сайта "Биволъ" Атанас Чобанов по досъдебното производство срещу служители на "ТАД Груп", във връзка с факти, относими по предмета на доказване. Европейската заповед за разследване ще бъде изпратена на френските власти, тъй като там е постоянният адрес на главния редактор на сайта", се казва още в съобщението.

Както е известно, журналистът живее в Париж.

Пред БНР той коментира, че сам ще потърси разследващите и отрече да има каквато и да връзка с разследваната заради кибератаката срещу НАП "ТАД Груп".

"Смятам, че прокуратурата се опитва да пришие "Биволъ" към някакво дело, по което могат да поискат със СРС-та и с други методи да разберат по какви теми ние работим", каза още Чобанов.

По-рано, безпрецедентно, от прокуратурата публикуваха част от доказателствата си по делото. В 13 файла се съдържат кадри от охранителната камера в офиса на "ТАД груп". На един от тях директорът Георги Янков говори с неизвестно лице по телефона и споменава името на Чобанов и "Биволъ". В друг има снимка на комуникация в "Телеграм" на смятания за хакер Кристиян Бойков с различни потребители, сред които и такъв с името "Биволъ".

Вчера собственикът на "Биволъ" Асен Йорданов се закани да съди наблюдаващия прокурор по делото Евгения Станкова, която на пресконференция заяви, че той (без обаче да назовава име) е имал таен чат през "Телеграм" между него и един от обвинените за кибертероризъм - собственика на "ТАД груп" Иван Тодоров, търговския директор Георги Янков и служителя Кристиян Бойков.

Йорданов заяви, че не познава никога от фирмата, не ползва "Телеграм" за чатове и отрече сайтът да е получавал хакнатите данни от НАП преди да бъдат публикувани. Получихме теча заедно с останалите медии на 15.07.2019 г., уточни той.

По-късно, в съобщение на прокуратурата, беше уточнено, че става дума за Атанас Чобанов, който обаче не е собственик, а главен редактор.