Софийската градска прокуратура поиска по-тежко наказание за 19-годишния Адриан Антонов, признат за виновен за смъртта на 24-годишната Анна-Мария Милчева и 23-годишния Явор Стоянов, причинена при катастрофа на столичния булевард "Сливница".

От прокуратурата са внесли в съда протест срещу присъдата с искане за по-тежко наказание за Антонов. 

Обвинителният акт по случая беше внесен в съда от СГП на 23 април 2024 г. след проведено разследване. Съдебното производство протече при условията на съкратено съдебно следствие.

На подсъдимия беше наложено наказание лишаване от свобода за срок от 9 години, което на основание чл. 58а, ал. 1 от Наказателния кодекс (заради направени самопризнания) беше намалено на 6 години лишаване от свобода, което да се изтърпи при първоначален общ режим. Съдът реши също Адриан Антонов да бъде лишен от право да управлява моторно превозно средство за срок от 9 години. 

Според прокурора не са отчетени с нужните изчерпателност и пълнота наличните редица отегчаващи вината обстоятелства. С протеста обвинението иска увеличаване както на наказанието лишаване от свобода, така и на наказанието лишаване от право да бъде управлявано моторно превозно средство.

Предстои разглеждане на делото от Апелативния съд в София. 

Катастрофата се случи на столичния бул. "Сливница" на 8 май 2023 г. Според прокуратурата Антонов е нарушил правилата на движение по пътищата, като се е движил със скорост 106 км/ч, при разрешена максимална скорост 50 км/ч. Той не е пропуснал пресичащите по обозначена пешеходна пътека Анна-Мария Милчева и Явор Стоянов и така по непредпазливост причинил смъртта на двамата пешеходци.