Софийската градска прокуратура разследва пране на пари по аферата "Барселонагейт", научи bTV от свои източници в държавното обвинение.

По него вече са разпитани Борислава Йовчева и баща ѝ заради купен апартамент в Истанбул. Прокуратурата твърди, че вече е поискана правна помощ от Турция, но още не е уточнено как е платен имотът.

Останалата част от делото, свързана с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, беше прекратена преди месец. От него бяха отделени обаче три нови разследвания. Едното за пране на пари чрез купуването на апартамент в Истанбул, като не е ясно дали се води на името на Борислава Йовчева. По неофициална информация е на фирма, писа "24 часа". 

Според прокуратурата нито един от разпитаните свидетели не твърди, че бившият премиер е възложил лично или чрез посредник извършването на сделката за купуването на луксозната къща. Сред разпитаните е самият Борисов.

В хода на наказателното производство не са събрани и доказателства за това, че имотът в Барселона е закупен със средства, придобити от престъпление.

В хода на разследването са събрани множество доказателства. Извършено е претърсване и изземване, изготвена е съдебно-счетоводна и икономическа експертиза, изпратени са Европейски заповеди за разследване (ЕЗР) до Испания и Кипър.