"В контакт съм с испанския главен прокурор, който се занимаваше със случая "Барселонагейт". Няколко пъти говорих с него и разменяхме официална кореспонденция. От него получихме информация, че делото не е прекратено в Испания, а е прехвърлено към българската прокуратура, защото тя е казала, че е по-напреднала по това разследване" - това каза в предаването "Неделя 150" на БНР Елена Йончева, евродепутат от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите. 

"Изпратих въпрос към испанския главен прокурор дали, ако прокуратурата в България продължи толкова бавно да разследва,испанската няма да се включи на някакъв етап. Не мисля, че ще оставим тези въпроси без отговор", смята тя. 

Във вторник, 13 юни, на извънредно заседание мониторинговата група LIBE ще изслуша главния прокурор Иван Гешев във връзка с "Барселонагейт". Заседанието ще е закрито, такава е практиката на групата LIBE, уточни тя. Йончева е единственият евродепутат от България, който членува в авторитетната група.

"България е под наблюдението на тази група още от лятото на 2020 г. Тогава Бойко Борисов, като премиер на страната, е канен два пъти за изслушване, но и двата пъти изпраща министри, които да го представляват. ... Интересът от страна на ЕП не е от сега", обясни евродепутатката.

Елена Йончева припомни, че с резолюция на ЕП вече е отчетено, че България има проблем с върховенството на закона.